Från höger: Fredrik Åkerman, Leo Wezelius och Angelo Demeter Fotograf: Montage VA.se, pressbilder

Northvolt-grundaren satsar på innovationen som ska få kossor att prutta och rapa mindre

Nu tar de fyra högskolestudenterna bakom nystartade Volta Greentech in 3 miljoner kronor i en första investering.

Peter Carlsson, grundaren till det jättelika batteriprojektet Northvolt, har gått in som en av finansiärerna i nystartade Volta Greentech med bas på KTH i Stockholm.

Bakom rundan som totalt uppgår till 3 miljoner kronor finns även riskkapitalbolaget Wave Ventures, techentreprenören Hampus Jakobsson, Vivianne Holm som är medlem i styrelsen på Climeon, och Stefan Hedelius, vd på Human Care Group och tidigare marknadschef på SAS.

Volta Greentech fick säkerligen en skjuts av att teamet vann pitch-tävlingen på den hajpade konferensen Brilliant Minds som hölls i Stockholm i juni.

Upptäckten som Volta Greentech tagit fasta på handlar om Asparagopsis taxiformis, ett sjögräs som växer vilt i framförallt Sydostasien.

"Det torkas, hackas och blandas in i kossans vanliga kost. Det kommer bara utgöra 1 procent av den mängd foder de får per dag idag. Man kan se det som ett kosttillskott för kossor som blockerar metanproduktionen i kossans mage, säger Fredrik Åkerman, en av de fyra grundarna.

Sedan Volta Greentech bildades i december har teamet kontaktat Sveriges Lantbruksuniversitet för att få hjälp med studier på svenska kossor. De är också på gång med ett pilotprojekt med en svensk bonde för att testa hela värdekedjan och har hittat en sjögräsbonde i Portugal som kan förse pilotprojektet med sjögräs.

"Om vi fick alla Sveriges kor att att äta lite av det här sjögräset om dagen skulle vi kunna eliminera 4,6 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser och på global nivå upp till 3,2 procent. Det är vad jag kallar impact", säger Fredrik Åkerman.

Ett av de frågetecken som kvarstod när VA.se uppmärksammade innovationen i våras 
var oron för att det ämne i sjögräset som blockerar metangasen, bromoform, är cancerframkallande i stora mängder och att det skulle kunna överföras till människor genom köttet eller mjölken.

Läs även: Studenterna sitter på klimatsmart innovation – som ska minska kossornas metanutsläpp med upp till 80%

Men nu har en publicerad studie från det amerikanska universitetet UC Davis visat att bromoformhalterna i mjölken är hela 500 gånger lägre än maximala nivåer för dricksvatten i USA.

Dessutom kommer Sophie Julie Krizsan och Rebecca Danielsson, experter på metanproduktion hos mjölkkor på SLU; inom kort att inleda forskning som skall undersöka effekten på svenska kor.

"Vi är otroligt glada åt forskningsresultaten från UC Davis och vi ser fram emot att samarbeta med SLU för att ta forskningen till Sverige", säger Fredrik Åkerman.

Produkten måste också godkännas som djurfoder av EU, men teamet har höga förhoppningar att det ska kunna ske i september.

"Vi gav dem nyligen information som de saknade och nu ska de hålla ett nytt möte i september."


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST