Stockholmsbörsen: SolTech lyfter efter nyheten om ny stororder

Stockholmsbörsen  fortsätter ned på tisdagen. Soltechs aktie är en av morgonens kursvinnare. 

Stockholmsbörsen handlades ned på tisdagen. Semafo föll tillbaka efter att en rasad vägg i en gruva lett till en sänkt produktionsprognos, medan Autoliv och Boliden rekylerade upp.

Vid 10-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,3 procent till nivån 1.530. Aktier för drygt 2 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Tyskland steg å andra sidan DAX-indexet 0,2 procent medan franska CAC40 var upp 0,4 procent.

Den svenska BNP-tillväxten bromsar in snabbare än väntat och arbetslösheten kommer att öka något. Osäkerheten kring den globala ekonomin har ökat på sistone och riskerna ligger på nedsidan, noterade Konjunkturinstitutet i sin konjunkturuppdatering på tisdagen.

I storbolagsindexet OMXS30 syntes storbankerna samt flera mer defensiva bolag i botten. SEB tappade 1 procent medan Handelsbanken var ned 0,6 procent. Både Essity samt Swedish Match, som höll emot gårdagens nedgångar, noterades bland förlorarna.

Verkstadsbolaget Autoliv rekylerade däremot upp och steg 1 procent, följt av både Hexagon och Sandvik. Även gruvbolaget Boliden gick bra efter att aktien pressats de senaste dagarna. Basmetallpriserna återhämtade sig något på tisdagen.

Gruvbolaget Semafo gick det dock sämre för. Aktien har avancerat markant senaste tiden med stöd av ett stigande guldpris, men föll nästan 13 procent på tisdagsmorgonen. Gruvbolaget skruvade ned sin produktionsprognos för helåret vid Mana-området till följd av ett ras av en vägg i dagbrottet Wona i Burkina Faso. Semafo väntas presentera sin kvartalsrapport efter börsstängning på tisdagen.

Biometribolaget Precise Biometrics mjukvara för fingeravtrycksigenkänning i mobila enheter har, i ett partnerskap, implementerats i en serie enheter. Ordern förväntas generera 10 miljoner kronor för Precise Biometrics, vilket fick aktien att avancera över 13 procent.

Soltech steg 11 procent sedan bolaget aviserat en order för sitt kinesiska dotterbolag. Ordern beräknas under avtalets 20-åriga löptid generera totalt cirka 108 miljoner kronor.

Oljebolaget IPC, som knoppats av från Lundin Petroleum, redovisade en ökning av såväl ebitda- som nettoresultatresultat, men flaggade för en något lägre årsproduktion än väntat. Rapporten togs inte emot väl av marknaden som satte ned aktien drygt 8 procent.

Enligt IPC:s vd Mike Nicholson väntas snittproduktionen för helåret landa i den lägre delen av prognosintervallet till följd av en försenad produktionsökning vid Onion Lake i Kanada och vissa produktionsproblem i Frankrike under det andra kvartalet.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30 den 6 augusti

573345901.png (734×453)

Läs även: Bitcoin rusar medan aktiemarknaden faller


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST