Fotograf: Unsplash

Sydkorea ska sätta av 8 miljarder kronor för att hantera japanska handelsrestriktioner

Totalt ska cirka 6,5 miljarder dollar spenderas under de kommande sju åren för att utveckla tekniker för industrimaterial och komponenter för att göra Sydkorea mindre beroende av Japan.

Sydkorea har offentliggjort att man sätter av 1 biljon won, motsvarande 833 miljoner dollar, i nästa års budget för att hantera Japans ekonomiska restriktioner mot landet. Det rapporterar The Korea Herald.

Totalt ska 7,8 biljoner won, cirka 6,5 miljarder dollar, spenderas under de kommande sju åren för att utveckla tekniker för industrimaterial och komponenter för att göra landet mindre beroende av Japan.

Japan beslutade i fredags att ta bort Sydkorea från sin lista av mest föredragna handelspartners och den 4 juli införde man även en exportreglering mot högteknologiska material från grannlandet.

Till följd av Japans fortsatta handelsrestriktionerna ska Sydkorea även införa en regerings-ledd kommitté med fokus på att stimulera material- och utrustningsindustrin. Landets finansminister Hong Nam-ki kommer leda kommittén och cirka 100 inhemska företag kommer få full finansiell och administrativ hjälp för att kunna expandera och bli globala företag.

Sydkoreas president Moon Jae-in har kommenterat Japans handelsauktioner som väldigt hänsynslösa och varnat för att man kommer vidta svarande åtgärder. 

Läs även: Japan tar bort Sydkorea från ”vita listan”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST