Fotograf: Unsplash

Dramatik på grund av makroekonomisk politik – Fed sänkte räntan och handelskonflikten fortsätter

Här får du en snabbkoll på börsveckan och viktiga hållpunkter inför nästa. Börsen tyngdes av politisk och makroekonomisk turbulens.

Veckan har bjudit på dramatik. På börsfronten har vi sett en rejäl nedgång efter ny handelsfrossa. På fredagsmorgonen handlades samtliga av de 30 bolagen i Stockholmsbörsens OMXS30-index i negativt territorium efter nyheter om tullhoten och utvecklingen av konflikten mellan Japan och Sydkorea  

 Femdagars-utveckling för OMXS30 fredag  02 augusti 

Rapportfesten drog vidare och bland höjdpunkterna märktes den här veckan Lundin Petroleum och Securitas.  

Lundin Petroleum visade ett resultat som var något över förväntan för det andra kvartalet. I rapporten framkom det även att platåproduktionen på Lundin Petroleums fält Edvard Grieg kan förlängas från mitten av 2020 till slutet av 2022. Aktien fick en lyft efter rapporten.  

Läs även: Lundin Petroleum: Resultat över förväntan, prognosen upprepas 

Zalando presenterade en stark rapport. Kostnadskontroll över administrativa kostnader överraskade marknaden positivt. Zalandos aktie steg. 

Kredithanteringsbolaget Hoist presenterade också en urstark rapport, vilket gav aktien en tvåsiffrigt lyft. Aktien är en av veckans vinnare. 

Läs även:  Urstarka siffror från Hoist – aktien lyfter tvåsiffrigt

Securitas redovisade ett rörelseresultat som var lägre än förväntat och aktien föll. Bolagets aktie är en av veckans kursförlorare.  

En annan kursförlorare är Volkswagens Traton. Bolaget redovisade en minskad orderingång. Det globala marknadsläget utmanar företaget.  

Mylan och Pfizer har bekräftat att de slår samman generikaverksamheter. Pfizer är en av veckans kursförlorare. 

Läs även: Mylan och Pfizer-division bekräftar samgående

Kappahls storägare Mellby Gård har annonserat att de vill köpa ut klädkedjan från börsen. Klädkedjan är en av veckans kursvinnare.  

"Vi tror mer på bolaget än vad marknaden gör", säger Mellby Gårds vd Johan Andersson. Som väntat sänkte Federal Reserve styrräntan med 25 punkter för första gången sedan 2008.  Börserna tappade mark efter beskedet.  En annan nyhet som tyngde börsen var informationen om att Sveriges BNP för andra kvartalet visade sig vara svagare än förväntat. 

Nästa vecka släpper bland annat den isländska banken Arion banki och gruvbolaget Lucara Diamond sina kvartalsrapporter. Nästa vecka presenteras även makrostatistik över tjänste-PMI för juli.  

Veckans vinnare:

1. Polyplank +104,00%
2. NeuroVive Pharmaceutical +99,54%
3. Spiffbet +62,81%
4. myFC Holding +48,69%
5. KappAhl B +39,81%

Veckans förlorare:

1. Oboya B -31,79%
2. Alligator Bioscience  -30,37%
3. Deflamo B -18,92%
4. Papilly -18,12%
5. Misen Energy -17,86%


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST