Fotograf: Unsplash

Utbud av bostadsrätter högre än förra året

"Det är intressant och lite anmärkningsvärt att utbudet är högre än förra året, med tanke på den tröghet som fanns då efter införandet av det skärpta amorteringskravet", säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

Utbudet av bostadsrätter till salu på bostadssajten Hemnet var i juli på en för månaden rekordhög nivå - 6 procent högre än i fjol.

Det visar statistik från Hemnet.

"Det är intressant och lite anmärkningsvärt att utbudet är högre än förra året, med tanke på den tröghet som fanns då efter införandet av det skärpta amorteringskravet. Vi har sett att det sålts fler bostäder under våren och det finns även andra tecken på en piggare marknad, som högre prisförväntningar bland bostadsköparna. En förklaring kan vara att det finns många säljare där ute, där de som kunnat kanske avvaktat med att sälja tidigare", säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet, till Nyhetsbyrån Direkt.

Medan utbudet av bostadsrätter fortsatte att öka i årstakt är utbudet av villor 3 procent lägre än i juli i fjol, den andra månaden i rad med sjunkande utbud i årstakt.

"Vi kommer nog att ha ett relativt högt utbud även under hösten, men med de positiva tecken som finns kommer det nog ändå att vara en stabil marknad. Vi kan också se att utbudet har börjat minska i Stockholm, en marknad som brukar leda utvecklingen, så kanske kan utbudet sedan börja minska även i hela landet", säger Staffan Tell.

I Stockholms län minskade utbudet av bostadsrätter med 1 procent från i juli 2018 medan villautbudet sjönk 9 procent.

Eftersom det är stora säsongsvariationer i utbudet av bostäder till försäljning är en jämförelse med motsvarande månad tidigare år mest rättvisande.

Bild: Utbud bostadsrätter


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST