Club Meds ledord är att alla ska trivas tillsammans. Fotograf: Mats Ögren Wanger

Reportage: Bakom kulisserna på paradisön Mauritius

Ön Mauritius i Indiska Oceanen har höga framtidsmål: att värna miljön, främja social rättvisa och ta ledningen som Afrikas viktigaste handels- och investeringscentrum. Mats Ögren Wanger tog en rundtur i det mångkulturella landet, som inte är större än Gotland. Läs hans reportage i två delar - här är första delen.

Strax innan solnedgången kommer jag fram till Club Meds resort La Plantation d'Albion och hinner ta en barfotapromenad längs den vita stranden med vajande kokospalmer.

Den rödgula solen sänker sig sakta ner i oceanen och jag smuttar på den lokala romen, smaksatt med vanilj. Bartendern på stranden berättar om de undersköna men hotade korallreven, öns mest värdefulla naturtillgång.

Detta är vad Mauritius förknippas med - lyx, paradis och lata dagar.

Men hur ser det egentligen ut på andra sidan paradisfasaden?

Vad man inte hör talas om lika ofta är att landet lider av korallrev som bleknar i en alarmerande takt, att den fattigaste delen av befolkningen fortfarande bor i plåtskjul och att det flyter plast i haven.

Landet släpper trots sin litenhet ut mer koldioxid än de flesta länder i Afrika. Det är några exempel på all-inclusive och lyxturismens baksidor.

Club Med, som är pionjär inom all-inclusive, grundades av yogin och entreprenören Gérard Blitz strax efter andra världskriget. Han hade en tydlig filosofi om livet och miljön efter det katastrofala 1940-talet.

Hans önskan var att föra samman människor från olika kulturer eftersom han ansåg att vårt syfte i livet är att få vara lyckliga tillsammans.

Platsen att vara lycklig på är HÄR och tiden för att vara lycklig är NU, menade han. Mindfulness skulle det ha kallats i våra dagar.

I den andan byggde han upp ett framgångsrikt reseföretag med anläggningar i natursköna miljöer. Nu består Club Med av cirka 80 resorts runt om i världen.

"För att att vi i framtiden ska kunna fortsätta att njuta och vara lyckliga tillsammans så måste vi så långt som möjligt värna om att skydda naturen, djuren och människorna kring våra anläggningar", säger Agathe Gros, ansvarig för hållbarhetsfrågor på Club Meds "Foundation Mauritius".

Läs även: Trendbrottet: Efter 10 års ökning – nu minskar vi vårt utlandsresande

Hon möter mig vid Club Meds andra resort på ön, La Pointe aux Canonniers , och utmanar mig att klättra upp för en brant stege till taket.

Här uppe finns alla solpaneler som förser delar av verksamheten med el. Vi ser ut över den helt nyrenoverade turistanläggningen och allt det som Club Meds aktiva turister älskar: tennisbanor, katamaraner, golfbanor, cirkustrapetser, SPA och taichiutövare.

Vi ser även det inte så vackra vattenverket på bakgården som renar allt avloppsvatten från turisterna.

"Vi återvänder det renade vattnet för att vattna våra trädgårdar och rabatter", förklarar Agathe Gros.

När vi blickar ut över havet berättar jag att jag gjort en båtutflykt dagen innan, till en ö som heter Aigrette.

"Det är ett fint projekt som pågår där med att återställa ekosystemet till vad det var för 400 år sedan med olika inhemska arter. Här stödjer vi Mauritius Wildlife Foundation", berättar Agathe Gros, inte utan stolthet.

"För oss handlar hållbarhet inte bara om 'Bye, bye plastic', minskat matsvinn, förnyelsebar energi och om hur vi bygger våra lodger. För att vara trovärdiga i lokalbefolkningen och gästernas ögon måste vi också vara engagerade utanför de egna anläggningarna. Därför stödjer vi olika lokala NGOs som arbetar med att skydda naturen och sociala frågor."

Club Med bjuder också in barn och ungdomar från Mauritius till sina anläggningar och låter dem umgås med gästernas barn. De får delta i olika sport och kulturaktiviteter tillsammans.

"Det är utvecklande för dem och meningsfullt för oss, då vi också kan hitta framtida medarbetare lokalt. Vi kan också spela en viktig roll för den lokala ekonomin genom att i möjligaste mån köpa vår mat lokalt och engagera oss i olika odlingsprojekt", berättar hon.

Men att försöka erbjuda gästerna en "ansvarsfull semester" är inte alltid lätt, enligt Agathe Gros.

"77 procent av våra anläggningar är idag Green Globe-certifierade och vårt mål är att det ska bli 100 procent 2021, så vi har i alla fall kommit en bit på vägen", säger hon som ger intryck av trivas utmärkt på resan mot ökad hållbarhet och att få vara med och påverka.

Hon vinkar av mig med en blinkning och orden "ta det lugnt med romen" när jag lite senare ger mig iväg på en rundtur på den kuperade ön för att träffa lokala rom-, kaffe- och vinentreprenörer...

Läs del två av Mats Ögren Wangers reportage om Mauritius.

Läs även: Likt lagar mot folkmord behöver vi en som skyddar jorden – från ecocide


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST