Fotograf: Paul Sancya / TT

Ideologiska sprickor i andra demokratdebatten – Warren och Sanders visade enad front

"Jag är inte rädd. Och om Demokraterna ska vinna, kan vi inte vara rädda”, sa senator Elizabeth Warren.

Natten till onsdag hölls Demokraternas andra partidebatt inför valet 2020.

Debatten visade prov på den ideologiska spricka mellan mer progressiva och moderata politiker som i allt högre grad delar Demokraterna. Bland de uttalat progressiva politikerna syns främst senator Bernie Sanders och senator Elizabeth Warren.

CNN var värdar för debatten och försökte skapa udd i diskussionerna, allra helst mellan Bernie Sanders och Elizabeth Warren, något som de senare fick kritik för. Det skriver CNBC

Men vänsterdemokraterna vägrade visa någon större oenighet sinsemellan och debatten kom snarare att handla om en positionering mellan Bernie Sanders, Elizabeth Warren de moderata politikerna John Delaney, John Hickenlooper och Tim Ryan.

Särskilt i fråga om "Medicare for All" - ett förslag till statligt sjukförsäkringssystem som skulle ersätta privata aktörer - hettade det till.

"Vi kan göra som senator Sanders och senator Warren vill, vilket är dåliga lagförslag som Medicare for all, att frigöra allting och lova saker som är omöjliga att hålla och som kommer att trötta ut självständiga röstare och få Trump omvald", sa John Delaney. 

Senare i debatten gjorde Elizabeth Warren kvällens mest applåderade ställningstagande. 

"Jag förstår inte varför någon gör sig besväret att ställa upp i presidentvalet för att sedan prata om vad vi inte kan göra och vad vi inte borde kämpa för", sa hon. 

 

"Jag är inte rädd. Och om Demokraterna ska vinna, kan vi inte vara rädda". 

Elizabeth Warren konstaterade också att partiet inte kan vinna "med små idéer och utan ryggrad". 

Läs även: USA 2020: Kandidaterna att hålla koll på inför nattens första debattstrid


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST