Fotograf: Montage VA.se, Unsplash /

Från 22-årig servitris till 30-årig miljonär – här är topprekryterarens bästa karriärstips

"Övertänk inte saker. Paralys av för mycket analys dödar så många bra möjligheter. Var istället bestämd och kör. Det värsta som kan hända är att du lär dig något på vägen."

Året var 2009 och den då 22-årige Dandan Zhu skulle ge sig ut för att leta jobb precis i kulmen av lågkonjunkturen.

Trots att hon hade en finansexamen i bagaget kände hon sig vilsen och förvirrad. 

I Business Insider skriver hon hur hon hade följt sina föräldrars råd - hon valde finans som kandidatämne, men insåg senare att hon inte tyckte om praktikplatserna som hon fick.

När hennes familj behövde hjälp med sin restaurang bestämde hon sig därför för att börja jobba som servitris.

Åren gick och hon jobbade kvar. Samtidigt blev hon allt mer frustrerad över sina framtidsutsikter. Medan Dandan Zhus vänner började på glamorösa 9- till-5-jobb kände hon sig fast på samma jobb som hon hade haft sedan gymnasiet.

"Mina föräldrar hade inte jobbat så hårt för att försörja mig och skicka mig till college, för att sedan se mig flytta tillbaka hem och bli servitris på deras restaurang [...] jag var redo att sätta tänderna i min framtid och skapa mig ett framgångsrikt liv", skriver hon.

Och vid 30 års ålder hade Dandan Zhu skapat sig en karriär som hon älskade och börjat bygga sin förmögenhet.

Läs även: Jobbintervju: Personlighetsdragen du borde skruva upp – och de du inte ska visa

Det här är hur hon gick från att vara servitör vid 22 års ålder till att bli miljonär vid 30 - och hennes bästa råd för andra som vill göra samma resa.

1. Inse dina styrkor och svagheter

Arbeta med de positiva egenskaper du vet att du har. 

Dandan Zhu menar att hon saknade verktyg för att skapa sig en framgångsrik karriär inom finans. Istället satsade hon på att jobba upp de kunskaper som hon visste att hon besatt. 

"Jag blev bättre på att kommunicera och influera andra, på att agera snabbt och i stunden och att jobba långa dagar på tuffa jobb som var både psykiskt och fysiskt utmanande", skriver hon.

"Lyckligtvis såg en headhunting-firma min potential och anställde mig för att bli deras juniora rekryterare. Jag packade mina väskor, lämnade mitt servitrisjobb och anlände i New York med en dröm om att lyckas som rekryterare."

Grotta inte ner dig i sina svagheter - hitta en karriär som låter dig utnyttja dina styrkor, tipsar Dandan Zhu om.

2. Jobba så hårt som möjligt för att bli bäst 

"Från dag ett jobbade jag hårt, jag slog rekord i telefontider och KPI:s (key performance indicators), jobbade 12 timmar om dagen, sju dagar i veckan - vad som än krävdes för att lära mig jobbet så snabbt som möjligt. Trots att jag gjorde otaliga misstag på vägen, stod jag ut som rekryterare och slog rekord och blev uppmärksammad internt som en framtida ledare med hög potential. Vid 25 års ålder tjänade jag mer än två miljoner kronor om året." 

Dandan Zhu menar att när man hänger sig åt något som man vet att man kan bli bra på, ska man ge det sitt allra yttersta och förlita sig blint på det. 

3. Maximera din inkomstpotential, men minska dina levnadskostnader

För att nå sina drömmar om att bli välbärgad, implementerade Dandan Zhu en rad smarta finansiella vanor i sitt liv.

Hon utövade en sträng konstnadskontroll från första dagen i New York. Dandan Zhu beskriver hur hon sällan åkte taxi, bodde i obskyra områden 45 minuter från jobbet, lagade och åt rabatterad mat och utövade flertalet andra kostnadsbesparande metoder. Hon använde sig av ett Excel-ark för att hålla koll på sina utgifter och budgetera för allting.

4. Investera så pengar mycket du kan, i något som du förstår 

Vid 25 års ålder hade Dandan Zhu redan sparat ihop över 100 000 dollar, ungefär en 950 000 kronor. 

Tillslut bestämde hon sig för att börja studera bostadsinvesteringar. Och efter att hon hade köpt sin andra bostad, vid 28 års ålder, sa hon upp sig från sitt jobb som rekryterare.

Dandan Zhu köpte och sålde sedan flera fastigheter inom loppet av två år. Snart var hon miljonär och egenföretagare, med en hälsosam investeringsportfölj och sin egen rekryteringsfirma - DG Recruit.

Hon menar att om man inte lär sig investera och investerar så mycket som det bara är möjligt när man är ung, missar man många möjligheter att öka sina nettotillgångar. 

För att summera det hela menar Dandan Zhu att hon lyckades skapa sig en tillräckligt stor förmögenhet på kort tid genom att kombinera och maximera flertalet strategier på samma gång under en koncentrerad tid, på ett fokuserat sätt - hon tjänade, sparade och investerade så mycket hon kunde.

Dandan Zhu skriver att hennes viktigatse råd är att skrida till handling medan man fortfarande har möjligheten att ta risker. 

"Övertänk inte saker. Paralys av för mycket analys dödar så många bra möjligheter. Var istället bestämd och kör. Det värsta som kan hända är att du lär dig något på vägen." 

Läs även: 14-åringen som drivit företag i tio år och säkrar miljoninvesteringar – för biologisk mångfald