Fotograf: VA.se/Pexels

Veckans kursraket: Oscar Properties får extra bränsle av försäljningen av Hagastadstorn

Här får du en snabbkoll på börsveckan och viktiga hållpunkter inför nästa. Rapporterna fortsatte att komma in med bland annat SCA och ABB som levererade starka siffror. 

Den här veckan bjöd på flera starka rapporter. SCA:s rapport för andra kvartalet var i linje med förväntningarna och gav aktien en lyft. SCA aktien var en av fredagens kursvinnare och steg med 2,6 procent efter 20 minuters handel. 

Läs även: SCA: Lägre priser pressar vinsten, men aktien stiger

 Byggkoncernen Skanska presenterade sin rapport, vilket stärkte aktien.  

"Den underliggande lönsamheten inom bostadsutveckling ligger väl i linje med våra mål", sade Skanska-chefen.

ABB rapporterade ett högre rörelseresultat än beräknat och klarade därmed utmaningarna på de globala marknaderna.  Aktien handlades inledningsvis upp, men sedan backade. 

Läs även: ABB rapporterar: Bättre resultat än prognosen

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca slog förväntningarna för andra kvartalet och höjde sin försäljningsprognos för helåret. Aktien fick ett uppsving efter rapporten. 

Det har varit en händelserik vecka på affärsfronten. Bostadsutvecklaren Oscar Properties har avtalat om en försäljning av 50 procent i Helix-projektet för 100 miljoner kronor. En positiv resultateffekt kommer att redovisas i rapporten för det tredje kvartalet.  Aktien rusade på mid cap listan och var upp 23,1 procent. Bostadsutvecklaren är veckans starkaste kursvinnare. 

Läs även: Oscar Properties säljer hälften av Helix för 100 miljoner kronor

Speloperatören Kindred visade lägre spelöverskott än väntat under andra kvartalet. Marginalerna pressades av spelregleringar. Aktien rasade och finns bland veckans förlorare.  

Läs även: Kindred stoppas av spelregleringar

En annan kursförlorare är MTG, som knoppat av sin tv-verksamhet och nu är fokuserat på e-sport och gaming. Aktien föll efter rapporten, där företaget redovisade en omsättning i linje med förväntat, men sänkte prognosen.  

Europeiska centralbankens råd beslutade vid torsdagens möte att lämna räntorna oförändrade. ECB skriver att räntorna kommer att förbli på nuvarande eller lägre nivåer under så lång tid som krävs, och åtminstone till och med första halvåret 2020. Däremot ändrades prognosen och ECB kommer att utvärdera såväl delad ränta som nya tillgångsköp. 

Läs även: ECB lämnar styrräntor oförändrade

Rapportfloden forsar vidare nästa vecka i lite långsammare takt, med bland annat Lundin Petroleum och Securitas som öppnar böckerna. Nästa vecka kommer även fokus ligga på nästa USA Federal Reserve möte som äger rum 30-31 juli. Räntebeskedet kommer presenteras efter mötet. Sveriges preliminära BNP för andra kvartalet kommer presenteras nästa vecka.  

 

Veckans vinnare:
1. Oscar Properties Holding PREF +25,53%
2. Sdiptech B +24,88%
3. Precise Biometrics +24,80%
4. Senzime +21,43%
5. Gapwaves B +20,41%

Veckans förlorare:
1. SolTech Energy Sweden -31,96%
2. Kindred Group -29,17%
3. EWPG Holding -18,70%
4. Liv ihop -17,11%
5. Cyxone -16,92%

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST