Fotograf: Unsplash/Commons

Ny svensk forskning där solenergi blir biobränsle – utan solceller

Den koldioxidneutrala produkten skapas av solenergi tillsammans med koldioxid och vatten. 

Forskare vid Uppsala universitet har lyckats framställa ett nytt sätt där solenergi blir biobränsle, utan solceller.

Framgår av ett pressmeddelande. 

”Vi har systematiskt designat och skapat en serie modifierade cyanobakterier som stegvis producerade ökande mängder butanol i direkta processer.”, säger Pia Lindberg, universitetslektor vid institutionen för kemi vid Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet.

Läs även: Svenska solceller ökar stort

Med den nya processen från studien behövs inte solceller, utan mikroorganismer producerar butanol från solenergi och koldioxid.

”De mest effektiva fotosyntetiska organismerna på jorden är mikroskopiska cyanobakterier. I den här studien utnyttjar vi deras förmåga att effektivt fånga in solens energi och fixera luftens koldioxid tillsammans med alla de verktyg vi har att modifiera cyanobakterier att tillverka önskvärda produkter. Resultaten visar att en direkt produktion av koldioxidneutrala kemikalier och bränslen från solenergi är en framtida möjlighet”, säger Peter Lindblad, professor vid institutionen för kemi vid Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet, som leder projektet.

Tidigare har man vetat att butanol kan framställas med den här processen men forskarna har visat en avsevärt högre produktion. Till den grad att den kan brukas i tillverkning.

Butanol används bland annat som fordonsbränsle inom bilindustrin, eller till gummi i bildäck och i olika plaster. Inom många andra branscher där koldioxidutsläpp behöver reduceras kan metoden komma till användning.

Processen innehåller cyanobakterier som binder koldioxid och därmed reducerar utsläpp.

Den koldioxidneutrala produkten, framställd av vatten, koldioxid och solenergi, kan alltså ersätta områden där fossila bränslen tidigare använts.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Energy & Environmental Science.

Läs även: Jobba så lite som möjligt – för att rädda världen undan klimathotet


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST