Volvo Cars plöjer ner mångmiljoner i nytt projekt – för delningsekonomi

Projektet kostade 168,4 miljoner kronor 2018.

Volvo Cars har lanserat en ny delningstjänst för bilar, "M", i Stockholm.

Tjänsten liknar Volvos andra carpool-tjänst Sunfleet och riktar sig till personer som vill kunna köra bil, men inte äga en själva. Det skriver Di Digital.

Satsningen har kostat Volvo stora summor pengar. Under 2018 gick företaget med en förlust på 120,6 miljoner kronor - och årsnotan landade på 168,4 miljoner kronor.

"M" är en del av Volvo Car Mobility - en slags verktygslåda för företaget för att utveckla delningstjänster. Enligt Bodil Eriksson, vd för Volvo Car Mobility och ansvarig för M-konceptet på Volvo, handlar framtidens bilindustri om elektrifiering, självkörande och delningsekonomi. 

"M är vårt första koncept, men vi bygger teknologi som också kommer kunna användas till fler saker där vi utforskar en ny affärsmodell som kommer behövas över tid", säger hon till Di Digital.

Tjänsten är planerad att lanseras i Storstockholm till hösten och i hela landet till 2020.

Läs även: Ubers vd kritiserar Musks visioner


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.