Fotograf: Unsplash

Kostnader för att stoppa mödradödlighet ökar drastiskt

Kostnaderna för att förhindra dödlighet i samband med förlossning beräknas öka sex gånger innan slutet av 2030.

Varje minut dör en kvinna i världen av graviditets- eller förlossnings-komplikationer.

Kostnaderna för att förhindra mödradödlighet i samband med förlossning beräknas öka sex gånger innan slutet av 2030, vilket kräver miljarder dollar för att uppnå globala mål, enligt FN.

Enligt en studie från FN:s befolkningsfond och Johns Hopkins Universitet beräknas den årliga kostnaden för tjänster, såsom att betala för medicinsk personal, läkemedel och förnödenheter i samband med förlossningar, kommer att uppgå till 7,8 miljarder dollar (74 miljarder kronor) fram till 2030, upp från uppskattningsvis 1,4 miljarder dollar (13 miljarder kronor) förra året.

FN:s befolkningsfonds arbetar för sexuell och reproduktiv hälsa världen över. Fonden skriver på sin hemsida att deras vision är: “att varje graviditet ska vara önskad, varje födsel ska vara säker, varje ung person ska kunna uppnå sin fulla potential och att varje flicka och kvinna ska behandlas med värdighet och respekt”.

 Förra fredagen bekräftade den amerikanska regeringen att de avstår för tredje året i rad från att finansiera FN:s befolkningsfond, enligt bestämmelserna i Kemp-Karsten-ändringsförslaget. Ändringen förbjuder utländskt stöd till alla organisationer som av den amerikanska administrationen anses vara inblandade i tvångsaborter eller tvångssterilisering. I ett uttalande på måndag förnekade FN:s befolkningsfond starkt att det stöder tvångsaborter eller tvångssterilisering.

Läs även: Hon översätter rymdforskning till hållbarhetslösningar på jorden