Fotograf: Unsplash

Stockholmsbörsen nära noll: Byggjätten presenterar starka siffror

Vid 9:10-tiden var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 0,11 procent till nivån 1.623.

 

Stockholmsbörsen inledde onsdagens handel med en mindre nedgång, tyngd av bland annat Swedish Match och storbankerna. Svaga tyska makrodata stärkte inte börshumöret.

Skanska steg efter sin halvårsrapport, medan Kindred rasade brant efter sin.

Vid 10-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,2 procent till nivån 1.621. Aktier för drygt 2 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Tyskland och Frankrike var motsvarande index upp 0,1 procent respektive ned 0,1 procent.

Inköpschefsindex för den tyska industrin kom in på 43,1, klart lägre än enligt Reuters prognosenkät väntade 45,2.

"Stabil tillväxt i tjänstesektorn innebär dock att den tyska ekonomin håller huvudet över vattenytan för tillfället, men även här finns tecken på ökad oro", kommenterade Markits ekonom Phil Smith.

I Stockholm tog byggjätten Skanska ledningen bland storbolagen med en uppgång på 2,1 procent efter en kvartalsrapport som visade en högre byggmarginal än väntat och en fördubbling från fjolåret.

Uppåt var det också för bland annat Kinnevik, som steg 1,7 procent, och Autoliv, som adderade knappt 1 procent.

På nedsidan stack Swedish Match ut med en nedgång på 3,3 procent, sedan Citi sänkt sin rekommendation för snustillverkaren till neutral, från tidigare köp.

Rejält ned, 2,2 procent, var det även för ståltillverkaren SSAB, som därmed rekylerade ned efter tisdagens uppgång på närmare 4 procent. En rad verkstadsbolag noterade också mindre nedgångar.

Vitvarutillverkaren Electrolux förlorade 0,9 procent. Den amerikanska konkurrenten Whirlpool sjönk 4 procent i New York på tisdagen i spåren av en kvartalsrapport som inte nådde analytikernas förväntningar.

Även banksektorn hade en tuff morgon, i likhet med flera kontinentala konkurrenter. Deutsche Bank, som levererade ett svagare resultat än banken flaggat för i sin senaste vinstvarning, inledde dagen med en nedgång på närmare 4 procent. Handelsbanken, Nordea och Swedbank var ned 0,7-1 procent, medan SEB klarade sig något bättre.

Speloperatören Kindred föll hela 19 procent efter ett ebitda-resultat som var klart svagare än väntat och en blek inledning även på det tredje kvartalet.

"Det var inte väntat, normalt brukar det bli en trampolineffekt där det kan växa lite extra under några kvartal eller till och med år, som vi såg i Danmark, för att senare bli en mogen marknad", sade vd Henrik Tjärnström till Nyhetsbyrån Direkt om utvecklingen på den svenska marknaden.

Nedåt var det även för sportboksleverantören Kambi, som tappade nära 5 procent efter en kvartalsrapport som visade lägre rörelsemarginal än i fjol. Intäkterna var dock i linje med marknadens förväntningar, noterar Kepler Cheuvreux.

I samma riktning gick rapporterande Concentric, ned 0,8 procent. Rörelsemarginalen ökade visserligen jämfört med samma kvartal i fjol, men rörelseresultatet var lite lägre. Bolaget flaggar för något lägre omsättning i det tredje kvartalet och ett svagt andra halvår för marknaden.

Stockholmsbörsens OMXS30-index 24 juli

Källa: Infront

Läs även: Ytterligare storförluster för Deutsche Bank

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST