Fotograf: Skärmbild Makers / Youtube

Stanford-forskaren om människocentrerad AI: ”Framtidens teknologi ska vara gynnsam”

Fei-Fei Li kämpar för att artificiell intelligens ska vara tillgänglig för alla - och syfta till att förbättra människoliv.

Kommer robotar att överträffa mänsklig intelligens i framtiden?

Inte om man ska tro internationellt erkända forskaren Fei-Fei Li. Hon insisterar nämligen på att det är människan som skapar maskinernas intelligens och som upprätthåller dess värden. Och hon kämpar för att artificiell intelligens (AI) ska bidra med något positivt till världen.

Fei-Fei Li föddes i Chendu, Kina, men flyttade till USA som 16-åring. Hon studerade vid Princeton och fördjupade sina studier vid Stanford och Caltech (The California Institute of Technology).

I dag är Fei-Fei Li forskare vid Stanfords Institute for Human-Centered Artificial Intelligence, som bedriver forskning och utbildning för maskininlärning. Hon vill hitta sätt för AI att förbättra andra människors liv.

"AI är i tiden. Det har vuxit från att vara en nisch till att vara en drivande kraft för framtidens mänskliga samhälle", säger hon till CNBC i en intervju.

Fei-Fei Lis målsättning är att framtidens teknologi ska vara gynnsam. Hon ser dock ett problem i bristen på diversifiering inom AI och hur forskningen är så fokuserad på maskiner och algoritmer - istället för människor.

"[Teknologin] ska samarbeta, förstärka, höja upp människans liv och produktivitet och göra allas liv bättre. Relaterat till det är att demokratisera AI på ett sätt som gör att alla kan få ta del av fördelarna. Inte bara en liten grupp utvalda personer."

Läs även: Hon automatiserade bort sitt toppjobb på Spotify: "AI ger inte färre jobb utan fler"

Hon tror att AI har störst potential att förbättra inom sjukvården.

"Visste du att sjukhusinfektioner dödar tre gånger så många människor i USA som bilolyckor gör? Och det beror oftast på brist på handhygien i sjukhusenheterna. Här finns det möjlighet för AI att spela en väldigt positiv roll. Precis som för transport och självkörande bilar."

Hon betonar också att även om det är uppenbart att intelligens och andra värden kan ingjutas i robotar, så möjliggörs det genom människan bakom maskinen.

"När vi designar teknologi [...] när vi skapar en produkt, en tjänst, när vi för över tjänsten till kunder - hela den processen inkluderar våra värderingar. Eller företagets värderingar, eller problemlösarens värderingar. Vi skapar teknologi för att hjälpa människor."

Fei-Fei Li  påpekar att det råder stor brist på kvinnor och underrepresenterade minoriteter inom forskningsområdet och att det kommer att påverka teknologin.

Oron växer över att AI ska bli diskriminerande, till exempel när genom att program för ansiktsigenkänning misslyckas med att identifiera kvinnor och andra minoriteter eftersom det mest har utövats på vita manliga ansikten.

Ett sätt att lösa partiskheten är att utbilda och uppmuntra fler kvinnor och minoriteter att jobba inom STEM (vetenskap, teknologi, ingenjörskap och matematik).

"Jag tror fortfarande på att världen skapas av oss", säger hon. "Och vilken framtida värld vi än föreställer oss eller vill leva i, kommer den att vara avhängig på det vi gör i dag. Så om vi fokuserar på AI som är människocentrerad, hoppas jag att också framtiden kommer att vara människocentrerad och tolerant."

Läs även: Så kan vi styra AI i rätt riktning