Den snabbväxande banken Resurs lyfter efter rapport

Stockholmsbörsen inleder i positivt territorium. Rapportfloden forsar vidare.

Stockholmsbörsen stiger i tisdagens öppningshandel, i kölvattnet av indexuppgångar i USA på måndagen såväl som i Asien på tisdagen.Vid 9:10-tiden var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,70 procent till nivån 1.612.

USA-börserna visade uppgångar på måndagen med IT-sektorn som draglok. Flera av teknikjättarna som släpper kvartalsrapporter senare i veckan visade styrka på måndagen, däribland Amazon, Alphabet och Facebook. Storbolagsindexet Dow Jones och S&P 500 visade uppgångar på 0,1 respektive 0,3 procent medan tekniktunga Nasdaq steg 0,7 procent.

I Asien var tisdagens indexuppgångar marginella, med undantag för Tokyo där Nikkei 225-index steg drygt 1 procent.

Oljepriset handlades på relativt oförändrade nivåer medan basmetallerna var något högre.

På valutamarknaden var det brittiska pundet svagare på tisdagen när marknaden förberedde sig inför Boris Johnsons väntade seger i kampen om att bli ny premiärminister. En seger för Johnson anses öka risken för "no deal"-brexit, vilket allmänt ses som en stor risk för den brittiska ekonomin.

Från svenskt håll kan noteras att nischbanken Resurs kommit med rapport. Rörelseresultatet ökade till 405 miljoner kronor för det andra kvartalet (374). Aktien är en av morgonens kursvinnare och stiger över 2 procent.

Även hjälmbolaget Mips och teknikkoncernen Sdiptech har rapporterat resultatökningar för det andra kvartalet.

På den internationella arenan har den tyska fordonsunderleverantören Continental varnat för att det inte kommer att nå sina prognoser för helåret 2019.

Även tyska Dürr har vinstvarnat för helåret med hänvisning till en försvagad efterfrågan från möbelindustrin samt en klart större konkurrens inom mätsystem.

Svenska mätteknikbolaget Hexagon, som också har vinstvarnat i början på juli, presenterar sin definitiva halvårsrapport på fredag. Hexagon aktien stiger över 0,8 procent. 

Morgonens kursvinnare på börsen är Stora Enso som stiger med över 3,5 procent. 

Värt att notera på rekommendationsfronten är att Kepler Cheuvreux tagit upp bevakning av Storytel med köp och riktkurs 144 kronor. Storytel stängde på 103:60 på måndagen.

Tisdagens europeiska makroagenda är så gott som tom men under eftermiddagen kommer Richmond Fed-index för juli, FHFA husprisindex och statistik över försäljningen av befintliga bostäder från USA. Vid 15.00 publicerar IMF sin konjunkturuppdatering World Economic Update.

Läs även: Huawei sparkar över 600 anställda i USA


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST