Fotograf: Montage VA.se, Jonas Lindstedt/TT, Unsplash

Svenska matalger kan bli framtidens miljardindustri

Odlingar för ätbara alger har potential att bli nästa svenska miljardindustri.

Alger som odlas i Sverige har hittills främst använts till produkter som kostillskott eller solceller. Men algerna som vi hittar i vår mat, som sushi, är ofta importerad från Östasien.

Nu har dock en svensk marknad för saccharina latissima - ätbar sockertång - börjat gry. Det skriver TT.

Närodlade alger för livsmedel är en outnyttjad resurs i Sverige, som inom ett par år skulle kunna bli en miljardindustri. 

Industrin står dock inför en rad utmaningar. I första hand är det svårt att få svenska tillstånd för att upprätta algodlingar - eftersom det inte finns något undantag i miljöbalken för algodlingar såsom det finns för mussel- och skaldjursodlingar måste Mark- och miljödomstolen pröva varje enskilt fall.

Dessutom är konkurrensen på marknaden hård.

"Det är en enormt konkurrensutsatt marknad om man tittat globalt", säger Ola Dahlman, algföretagare på Grebbestad Tångknäcke till TT.

Läs även: Snabbmatskedjan tröttnade på vegotrenden – skapar en köttig morot


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.