Fotograf: Montage VA.se, Unsplash

Systrarna startade namninsamling mot snabbtmatskedjor – har redan 400 000 underskrifter

Ella och Caitlin McEwan är 7 och 9 år gamla. De har startat en namninsamling mot plastleksaker.

De allra flesta som varit barn under de senaste årtiondena har säkert längtat efter leksaken som kommer med McDonald's Happy Meal eller Burger Kings barnmåltider.

Men systrarna Ella och Caitlin McEwan, 9 och 7 år gamla, har startat en namninsamling för att påverka snabbmatsjättarna att sluta lägga plastleksaker med barnmåltiderna. Det skriver CNN.

Namninsamlingen har pågått i några veckor och har i skrivande stund 400 000 underskrifter. 

Flickorna säger att de inspirerades att starta namninsamlingen efter att de fått lära sig hur skadligt plast är för djurlivet och naturen i skolan. 

Istället för plastleksaker tycker systrarna att barnen kunde få kortspel eller böcker med sina måltider.

"Vi arbetar på att utveckla mer hållbara förpackningar och alternativa leksaker", säger Burger King i ett uttalande till CNN. Företaget har lovat att erbjuda mer hållbara leksaker till 2020.

I ett uttalande säger även McDonald's att plastleksakerna i Happy Meal ska bytas ut mot brädspel, böcker och mjuka leksaker inom de kommande sex månaderna. 

"Det innebär en nästan 60-procentig minskning i antalet hårda plastleksaker jämfört med första halvan av 2019". 

Systrarna skriver att de gillar att äta på Burger King och McDonald's, men att barnen bara leker med sina plastleksaker i ett par minuter innan de slängs och istället skadar djur eller skräpar ner haven. 

Läs även: Het frityrolja får McDonald's att snubbla på hållbarhetsmålen


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST