Fotograf: Ng Han Guan / TT

Succé för Kinas börs på öppningsdagen – rusade hundratals procent

Den kinesiska börsen Star market ska motsvara Nasdaq i New York.

Kinas nya teknikbörs, Star, har fått en vild start. De 25 aktier som ingår i indexet handlades samtliga våldsamt uppåt under den första handelsdagen på måndagen, rapporterar Bloomberg News.

Aktierna var i genomsnitt upp 148 procent runt 13-tiden lokal tid i Shanghai där Star har sitt säte.

Enligt nyhetsbyrån gick det att se hur ett litet halvledarbolag steg med 521 procent, medan ett mellanstort tågföretag handlades i betydligt större volym än världens största bank. Men det mest uppseendeväckande var att betrakta en tillverkare av halvledarutrustning som handlas till 730 gånger vinsten (p/e).

"Uppgångarna var mycket högre än väntat, antingen på grund av låg introduktionsprissättning eller spekulativ handel", sade en analytiker på Lianxun Securities.

Efterfrågan för Star-bolagens aktier har varit som störst bland privatpersoner. Deras efterfrågan uppges ha överstigit utbudet med genomsnittliga 1 800 gånger trots varningar från analytiker om upphöjda värderingar hos bolagen.

Star är framtagen som en motsvarighet till Nasdaqbörsen i USA och syftar till att stora kinesiska bolag ska kunna registrera sig i hemlandet.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.