Fotograf: Ng Han Guan / TT

Succé för Kinas börs på öppningsdagen – rusade hundratals procent

Den kinesiska börsen Star market ska motsvara Nasdaq i New York.

Kinas nya teknikbörs, Star, har fått en vild start. De 25 aktier som ingår i indexet handlades samtliga våldsamt uppåt under den första handelsdagen på måndagen, rapporterar Bloomberg News.

Aktierna var i genomsnitt upp 148 procent runt 13-tiden lokal tid i Shanghai där Star har sitt säte.

Enligt nyhetsbyrån gick det att se hur ett litet halvledarbolag steg med 521 procent, medan ett mellanstort tågföretag handlades i betydligt större volym än världens största bank. Men det mest uppseendeväckande var att betrakta en tillverkare av halvledarutrustning som handlas till 730 gånger vinsten (p/e).

"Uppgångarna var mycket högre än väntat, antingen på grund av låg introduktionsprissättning eller spekulativ handel", sade en analytiker på Lianxun Securities.

Efterfrågan för Star-bolagens aktier har varit som störst bland privatpersoner. Deras efterfrågan uppges ha överstigit utbudet med genomsnittliga 1 800 gånger trots varningar från analytiker om upphöjda värderingar hos bolagen.

Star är framtagen som en motsvarighet till Nasdaqbörsen i USA och syftar till att stora kinesiska bolag ska kunna registrera sig i hemlandet.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST