Kinesiska investeringar i USA faller 90% – under Trumps regering

Kinesiska direktinvesteringar i USA har minskat kraftigt sedan 2016.

Kinesiska utländska direktinvesteringar i USA har minskat kraftigt, vilket gör Silicon Valley och New Yorks bostadsmarknader sårbara. Det skriver Business Insider.

Kinesiska direktinvesteringar uppgick till 437,1 miljarder kronor 2016. Men sedan Trump valdes till president har investeringarna fallit med närmare 90 procent, till 50,76 miljarder kronor. Orsaken är troligtvis att den kinesiska ekonomin har saktat ner och att relationen mellan USA och Kina har försämrats. 

Ställen som Michigan, South Carolina, Missouri och Texas har alla gynnats av de direkta kinesiska investeringarna och jobben har ökat. 

De minskade investeringarna kommer förmodligen inte att skada den amerikanska ekonomin anmärkningsvärt, men vissa industrier och delstater kommer att möta tuffare tider eftersom de är beroende av kinesiska pengar. 

"Kineserna hör från våra delstater och lokala tjänstemän att de är välkomna", säger Craig Allen, ordförande för US-China Business Council, till New York Times. Han menar att delstater som Michigan och landsbygden gynnas av kinesiska investeringar, som leder till nya fabriker och fler jobb.

"Vad de hör från federala tjänstemän är ganska annorlunda", tillägger han.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.