Fotograf: Montage VA.se, Flickr

Huawei: Byggde mobilnät åt Nordkorea enligt läckta dokument

Washington Post har fått ta del av interna dokument.

Kinesiska Huawei har i hemlighet byggt ut och underhållit Nordkoreas mobilnät, visar interna dokument som Washington Post fått ta del av.

Huawei bedrev arbetet ihop med statliga kinesiska bolaget Panda International Information Technology. Det hela pågick under åtta år och var utspritt över flera projekt, enligt dokumenten som överlämnats av en tidigare Huawei-anställd.

Huaweis talesperson i USA ville varken bekräfta eller förneka dokumenten. Bolaget sade att det inte för en närvaro i Nordkorea men ville inte säga ifall det tidigare varit aktivt i landet, direkt eller indirekt.

De senaste uppgifterna kan leda till att Huawei potentiellt gjort övertramp på USA:s exportkontroller, enligt tidningen. Huawei har amerikanska komponenter i sina produkter och att göra affärer med Nordkorea är förbjudet under USA:s sanktioner.

USA:s handelsdepartement har sedan 2016 tittat på kopplingar mellan Huawei och Nordkorea men aldrig offentligt visat upp några samband.

Nyligen blev Huawei svartlistat i USA för att företaget anses göra ett hot mot den nationella säkerheten. Amerikanska företag får dock sälja komponenter till Huawei om dessas inte strider mot denna uppfattning.

Läs även: Huaweichefen om krisen i kinesiska telekomjätten: "Det gör oss bara starkare"


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.