Fotograf: Unsplash/Pexels

Fetmaepidemi: Boom för kolesteroltestning

Fetmaepidemin ökar behovet av kolesteroltestning, vilket driver tillväxten på kolesterolpaketmarknaden. 

Förekomsten av fetma har ökat från 33,7% 2007-2008 till 39,7% 2015-2016 bland vuxna i USA. Fetmaepidemin ökar även risken för hjärt-kärlsjukdomar, högt blodtryck och fettrubbning. Nästan 60-70% som drabbas av fetma lider även av fettrubbning. Allt detta leder till att efterfrågan på självtest ökar. Det skriver Markets Insider. 

Det finns olika klasser av proteiner som bär kolesterol i blodet. HDL är proteinet med hög densitet (tjocklek), och består huvudsakligen av protein med en liten mängd av kolesterol. HDL-kolesterolet kallas ofta för det “goda” kolesterolet, då HDL proteinet tar bort överskottet av kolesterol och transporterar till levern där det förbränns.   

Syftet med att mäta HDL-värdet är att se hur stor risk det finns att man drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Höga värden av HDL innebär att mer överflödigt kolesterol kan transporteras bort från vävnader. 

Ökad efterfråga på HDL-kolesteroltest beror bland annat på den ökade diagnostiseringen av hjärt-kärlsjukdomar. Själva kunskapen om möjligheten för kolesteroltestning, speciellt bland diabetiker, driver också tillväxten av kolesterolpaketmarknaden.  

Enligt den senaste studien från Future Market Insights förväntas den globala marknaden för HDL-kolesterolpaket värderas till över 7 miljarder kronor i slutet av 2029. HDL-kolesterolpaketmarknaden beräknas expandera med den genomsnittliga årliga tillväxttakten på 5,0% under perioden 2019-2029. 

Länder som Kina och Indien är en stor möjlighet för HDL-kolesterolpaketförsäljare på grund av ökad efterfråga på regelbunden hälsovårdstestning på dessa marknader.  

Läs även: Techjättens nästa miljardinvestering – i AI


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.