Fotograf: Unsplash/Pexels

Fetmaepidemi: Boom för kolesteroltestning

Fetmaepidemin ökar behovet av kolesteroltestning, vilket driver tillväxten på kolesterolpaketmarknaden. 

Förekomsten av fetma har ökat från 33,7% 2007-2008 till 39,7% 2015-2016 bland vuxna i USA. Fetmaepidemin ökar även risken för hjärt-kärlsjukdomar, högt blodtryck och fettrubbning. Nästan 60-70% som drabbas av fetma lider även av fettrubbning. Allt detta leder till att efterfrågan på självtest ökar. Det skriver Markets Insider. 

Det finns olika klasser av proteiner som bär kolesterol i blodet. HDL är proteinet med hög densitet (tjocklek), och består huvudsakligen av protein med en liten mängd av kolesterol. HDL-kolesterolet kallas ofta för det “goda” kolesterolet, då HDL proteinet tar bort överskottet av kolesterol och transporterar till levern där det förbränns.   

Syftet med att mäta HDL-värdet är att se hur stor risk det finns att man drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Höga värden av HDL innebär att mer överflödigt kolesterol kan transporteras bort från vävnader. 

Ökad efterfråga på HDL-kolesteroltest beror bland annat på den ökade diagnostiseringen av hjärt-kärlsjukdomar. Själva kunskapen om möjligheten för kolesteroltestning, speciellt bland diabetiker, driver också tillväxten av kolesterolpaketmarknaden.  

Enligt den senaste studien från Future Market Insights förväntas den globala marknaden för HDL-kolesterolpaket värderas till över 7 miljarder kronor i slutet av 2029. HDL-kolesterolpaketmarknaden beräknas expandera med den genomsnittliga årliga tillväxttakten på 5,0% under perioden 2019-2029. 

Länder som Kina och Indien är en stor möjlighet för HDL-kolesterolpaketförsäljare på grund av ökad efterfråga på regelbunden hälsovårdstestning på dessa marknader.  

Läs även: Techjättens nästa miljardinvestering – i AI


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST