Fotograf: Andrew Harnik

Amazon vs Microsoft – Trump granskar Pentagonkontrakt

Kontraktet sägs vara värt över 10 miljarder dollar. 

USA:s president Donald Trump meddelade under torsdagen att han överväger att granska Pentagons molnkontrakt, JEDI, med ett värde på uppemot 10 miljarder kronor som ska ges till någon av molnjättarna Amazon eller Microsoft.

Enligt Trump har det kommit in klagomål från andra företag såväl som från politiker, skriver CNBC.

Läs även: Jättarna rapporterar – Netflix rasade tvåsiffrigt

JEDI-kontraktet, en gemensam försvarsinfrastruktur för företag, ses som ett mycket viktigt och markerande avtal för det företaget som slutligen får det. Efter att IBM och Oracle i april uteslutits av försvarsdepartement är nu Amazon och Microsoft de enda kandidaterna kvar.

Amazon, med Jeff Bezos som frontfigur och ledare är kanske ingen favorit hos Donald Trump. Presidenten har länge visat frustration över Bezos ägande av tidningen Washington Post, som han menar sprider "fake news". Han menar dessutom att bolagsjätten inte betalar tillräckligt mycket skatt. 

Men det återstår att se vem som får det gyllene kontraktet, som ursprungligen menat att delas ut i september 2018 men nu rapporterar Pentagon till CNBC att det kan ske så tidigt som nästa månad.

Läs även: Svenska solceller ökar stort


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST