Fotograf: Unsplash

Svettigt för storbankerna i den heta rapportsäsongen

Här får du en snabbkoll på börsveckan och viktiga hållpunkter inför nästa. Rapporterna fortsatte hagla med storbankerna som kursförlorare. 

Den här veckan bjöd på en riktig rapportfest. VolvoEricsson, Swedbank är bara några av tungviktarna som visade sina kort. Indexet sjönk drastiskt under veckans första halva, men nu är det på väg upp igen. 

 Femdagars-utveckling för OMXS30 fredag 19 juli 

Storbankerna föll på börsen efter publiceringen av sina kvartalsrapporter. Den nordiska storbanken Nordea kommer att se över sina finansiella mål, inklusive kapital- och utdelningspolicy. Swedbanks styrelse har beslutat att ändra bankens utdelningspolicy. Handelsbankens siffror var något svagare än väntat. Storbankens kostnader ökar snabbare än intäkter. 

“Jag är allt annat än nöjd”, sade Handelsbankens vd Carina Åkerström, och flaggade för framtida uppsägningar. 

Läs även: Rapportfloden svämmar över storbankerna 

Även konjunkturkänsliga företag visade att de planerar vara försiktiga framöver. 

Veckans vinnare på Stockholmsbörsen är programvarubolaget Enea. Utifrån företagets senaste rapport framgår det att resultat efter skatt steg 48 procent jämfört med samma kvartal i fjol. Företagets marknad växer i samband med den nya 5G-standarden.  

Bland vinnarna fanns också kasinobolaget Evolution GamingBolaget bestämde sig för att höja sin prognos för ebitda-marginalen 2019. Det skriver företaget i delårsrapporten som fick bolagets aktie att rusa tvåsiffrigt.  

Läs även: Jackpot: Regleringar stoppade inte Evolution Gaming 

Veckans förlorare på Stockholmsbörsen var Micro Systemation. Teknikbolaget rasade 34 procent och är därmed ned 60 procent på ett år. Bolagets vd Joel Bollö var inte nöjd med tillväxten för det första halvåret och påpekade att framförallt nyförsäljningen inte var tillfredställande. Rörelseresultatet blev -11,4 miljoner kronor (0,1). 

Bland förlorarna fanns byggvarukedjan Byggmax, som presenterade sin rapport på måndagen. Resultatet var något sämre än väntat, vilket fick aktien att rasa. Viljan att utnyttja ROT-avdraget verkar vara lägre hos svenska konsumenter.  

En annan kursförlorare var Billerud Korsnäs som släppte sin halvårsrapport i tisdags. Resultatet var på den låga sidan, men guidningen för det tredje kvartalet är lugnande. 

Läs även: Billerud Korsnäs: Når inte upp till förväntningarna 

Swedish Match presenterade både omsättningsökning och starka siffror för produktserien Zyn,  ett tobaksfritt nikotinsnus. Men marknaden blundade för prestationen på grund av svagare marknad för cigarrer och fallande resultat för tändare.  

Läs även: Fint som snus – marginalen mycket bättre än väntat 

Rapportfloden forsar vidare nästa vecka, med bland annat ABB, Skanska och SCA som öppnar böckerna. Nästa vecka kommer även fokus ligga på nästa policymöte hos ECB. Centralbanken kan justera prognosen för styrräntorna, enligt Martin Guri, chefsstrateg på Kepler Cheuvrex. 

 

Veckans vinnare:
1. Enea +20,56%
2. Oscar Properties Holding PREFB +20,50%
3. Mycronic +18,92%
4. Evolution Gaming Group +18,71%
5. SWECO A +12,50%

Veckans förlorare:
1. Micro Systemation Ba -43,57%
2. Byggmax Group -20,17%
3. Nilörngruppen B -14,62%
4. Knowit -13,67%
5. Oasmia Pharmaceutical -12,71%

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST