Fotograf: Unsplash / Pexels

Så skiljer sig Bitcoin från Facebooks Libra

Den nya, omtalade Facebookiniterade "kryptovalutan" Libra är mer olik klassiska bitcoin än vad man kanske tror. 

Det har varit mycket rubriker om Facebooks Libra, men nu börjar experter ifrågasätta om innovationen verkligen kan kategoriseras som en kryptovaluta. 

CNBC kategoriserar skillnaderna i tre olika fack; teknologin, användningsområden, och det regulatoriska landskapet. 

1. Olika teknologier 

Den mest uppenbara skillnaden för respektive valuta landar i den underliggande teknologi som valutorna baseras på.

För bitcoin så överses varje transaktion av systemets användare och dessutom anonymt på en publik blockchain. Förenklat kan man säga att det är en slags decentraliserad databas, där det är omöjligt att mixtra med transaktioner. Alla som är med i systemet ser vad som händer och hålls uppdaterade kring transaktioner.  

Libra använder sig också av blockchain-teknologi, men till skillnad från bitcoin så bygger Libras system på en särskild behörighet, i varje fall i nuläget. Detta innebär att transaktioner endast kan läggas till på kedjan av ett mindre antal betrodda grupper. 

Läs även: Detta behöver du veta om blockchain 

Här kommer den så kallade "Libraföreningen" in i bilden. Ett schweiziskt bolagssällskap med intressenter som Visa och Uber, som investerar i projektet för att få plats som en betrodd grupp i Librasystemet. 

Experter inom området menar att bara detta är avgörande för att inte kalla Libra för en riktig kryptovaluta. 

2. Olika användningsområden 

Vid lanseringen av bitcoin så beskrevs valutan som ett "peer-to-peer"-betalningsystem som tillåter folk att utbyta pengar utan att gå igenom en tredje part, som en bank. 

Läs även: Jättarna rapporterar – Netflix rasade tvåsiffrigt

Bitcoin används dessutom i form av långsiktiga investeringar, och har under perioder kallats för det "digitala guldet". 

Libra däremot har ett annat syfte. Valutan ska användas vid transaktioner över landsgränser, inom Facebook och kommer backas upp statliga valutor och tillgångar. Detta för att undvika de svängningar som kan ske i de mer traditionella kryptovalutorna, som till exempelvis bitcoin. 

Läs även: Nasa-chefen: "Det kan finnas ton och åter ton av platinametaller på månen"

Många i branschen har kallat Libra för ett "stablecoin", just för att den ska bibehålla en stabil nivå. 

Sammanfattningsvis kan man säga att bitcoin är ett fullt decentraliserat, offentligt system, utan krav på särskild behörighet bortsett från framförallt en dator och internet.

Bitcoinvalutan svänger dessutom mycket i värde. Libra är ett decentraliserat, men ändock mer centraliserat system, med utvalda systemanvändare i form av organisationer, och kan dessutom backas av utbud och efterfrågan. 

Det man menar med utbud och efterfrågan är att Facebook och partnerbolag som är investerade i projektet kan anpassa utbudet efter efterfrågan och således kontrollera att priserna inte svänger mycket. Även här finns det skillnader. Det finns endast ett visst antal Bitcoins som kommer skapas, närmare bestämt 21 miljoner och således kan priset inte anpassas efter marknadens efterfrågan. 

3. Olika regleringsfrågor

Den regulatoriska debatten är en knepig sådan, då den ursprungliga idén med kryptovalutor handlade om att minska stegen mellan privatperson, andra och tredje part i transaktioner, minska tillsynsmyndigheter samt öka skyddet för den personliga integriteten. 

När man talar om reglering av kryptovalutor så är det lätt hänt att klumpa ihop den 'privata' libra med andra 'publika' kryptovalutor som bitcoin, som inte regleras av en central part, bortsett från handel av valutan. 

Den regulatoriska biten för Libra är inte helt fastställd. Bara i veckan har många världsledare talat ut om essensen av en rimlig reglering för Libraföreningen, som nu består av 28 medlemsorganisationer. Man hoppas på att nå 100 medlemmar innan den officiella lanseringen år 2020. 

Oavsett hur regleringsfrågan slutar för Libra, så är det ett instrument som kommer påverka den globala ekonomin, menar experter, som representerar både för och emot-parter i frågan.  

Läs även: Generation Z – framtidens framgångsrika kvinnliga entreprenörer?


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. ”Jordens lungor” brinner rekordmycket – kan få förödande konsekvenser för klimatet
  2. Finland ska rösta för Storbritanniens räkning – när Brexit kryper närmare
  3. Anrika Alfred Berg går i graven
  4. Svagaste kronan sedan 2002 - ”svårt att se vad som skulle kunna få det att vända”
  5. Från protester till revolution – 7 saker du måste ha koll på om läget i Hongkong
  1. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  2. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  3. Ny XXL-skandal – erkänner prisfusk
  4. Viktigaste faktorn till en framgångsrik start-up – enligt stjärnentreprenören som sålde sin app för 816 miljoner
  5. Möt mannen bakom Volvos Teslautmanare - ”Motorn är ointressant - designen är allt”

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.