Fotograf: Unsplash

Tillväxt men ingen lönsamhet – nu planerar Scandic-vd:n att lämna en handfull hotell

De hotell som i dagsläget inte bidrar finansiellt måste överses. 

Scandic Hotels har "växt otroligt mycket" under de senaste åren, däremot har lönsamheten inte förbättrats. Hotelloperatören ska nu ta till åtgärder för att stärka lönsamheten och kassaflödet. Det ska bland annat göras med hjälp av en översyn av portföljen.

Det säger vd:n Jens Mathiesen, som tillträtt på posten under 2019, till Nyhetsbyrån Direkt.

Läs även: BMW och Tencent öppnar datacenter för självkörande bilar

"Vi har satt i gång en rad olika fokusområden. Vi tittar på hotell i vår portfölj som underpresterar. Det är inte som att vi inte har gjort det tidigare, men vi har haft mycket fokus på tillväxt", säger Jens Mathiesen.

Scandicchefen lyfter fram att bolaget har 15 hotell som i dagsläget inte bidrar finansiellt. Dessa är belägna i samtliga av de nordiska länderna, med något fler hotell i Norge och Finland. Utav dessa 15 siktar Scandic på att lämna en "handfull hotell", säger vd:n.

Läs även: Peab: Fastighetsförsäljning och låga räntor lyfter resultat

För det andra kvartalet redovisade Scandic en ökning av nettoomsättningen med 2,2 procent till 4.853 miljoner kronor (4.748), med en organisk tillväxt som uppgick till 0,8 procent. För jämförbara enheter sjönk dock omsättningen med 1,6 procent, negativt påverkad kalendereffekter på grund av att påskhelgen i år inföll i april. Exklusive dessa kalendereffekter var den underliggande tillväxten positiv i kvartalet.

Läs även: Svenska solceller ökar stort

Scandic räknar med att marknadsförutsättningarna kommer vara fortsatt stabila för det tredje kvartalet. Hotelloperatören räknar med en omsättningstillväxt för jämförbara enheter på 1-2 procent. Därutöver bedöms fler hotell i drift bidra med cirka 2,5 procent till nettoomsättningen. 

Scandic har ett finansiellt mål om en årlig genomsnittlig nettoomsättningstillväxt om minst fem procent sett över en hel konjunkturcykel, exklusive eventuella förvärv och samgåenden.

Läs även: Rapportfesten fortsätter: Svagare än väntat för gruvjättarna


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.