Fotograf: Unsplash

Rapportfesten fortsätter: Svagare än väntat för gruvjättarna

Stockholmsbörsen vänder upp efter att ha tappat tre dagar i rad.

Fredagen är ännu en dag med en strid ström av kvartalsrapporter, med bjässar såsom SSAB, Boliden och Autoliv. Vid 9:10-tiden var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,47 procent till nivån 1.585.

Bland dagens kursvinnare finns Evolution Gaming som rusar över 9,8 procent efter delårsrapporten. 

Läs även: Jackpot: Regleringar stoppade inte Evolution Gaming

Såväl intäkter som rörelseresultat kom in lägre än väntat i Bolidens resultatmässigt viktigaste affärsområde Gruvor. Samma mönster sågs i affärsområdet Smältverk och koncernens resultat blev därför väsentligt sämre än väntat. Aktien tappar över 5 procent. 

Omsättningen för ståltillverkaren SSAB var något högre än väntat, men resultatet var sämre. SSAB:s vd Martin Lindqvist skrev i kvartalsrapporten att en viss osäkerhet i hur konjunkturen kommer att utvecklas framöver finns och att efterfrågan förväntas bli svagare under det tredje kvartalet. SSAB aktien sjunker över 3 procent.

Substansvärdet för Kinnevik ökade med 6 procent under kvartalet, "framförallt drivet av en positiv aktiekursutveckling i Zalando och Tele2 samt positiva värdeförändringar på Livongo och Babylon, vilket till viss del motverkades av negativ värdeutveckling i Global Fashion Group", skrev Kinnevik.

Autolivs kvartalsrapport väntas klockan 12.00. Aktien finns bland morgonens kursvinnare.

Utanför storbolagsindex rapporterade IT-konsulten Tieto ett rörelseresultat lägre än väntat. "Detta kvartal var unikt på många sätt och utvecklingsmässigt mötte det inte vår långsiktiga ambition", skrev vd Kimmo Alkio i delårsrapporten. Aktien sjunker 3,09 procent. 

Byggbolaget NCC:s rörelseresultat blev 411 miljoner kronor i det andra kvartalet, vilket var lägre än det väntade 530 miljoner kronor. Aktien finns bland morgonens kursförlorare och tappar 5,6 procent. 

Försvarskoncernen Saabs visade ett rörelseresultat på 630 miljoner kronor, vilket var högre än väntat. Samtidigt sjönk orderingången till 5.228 miljoner kronor (6.529). Saab spår fortfarande att försäljningstillväxten under 2019 kommer att vara i linje med bolagets långsiktiga finansiella mål, som är en årlig organisk tillväxt på 5 procent. Aktien stiger upp 0,16 procent.

Betssons vd Pontus Lindwall är övertygad om att bolaget är rätt positionerad för en långsiktig positiv utveckling och tillväxt i Holland, framkom det i delårsrapporten. Intäkterna kom in i linje med snittestimatet medan rörelseresultatet var något lägre.

I halvårsrapporten som kom sent på torsdagen upprepade Millicom sina helårprognoser, trots att intäkter och ebitda för det latinamerikanska segmentet var något lägre än bolaget räknat med det första halvåret. Aktien faller över 3,3 procent. 

Omsorgsbolaget Attendo, som vinstvarnade den 18 juni, redovisade ett ebitda-resultat i linje med vad bolaget meddelade vid vinstvarningen. Resultatet per aktie blev -0:24 kronor (0:13).

Rörelseresultatet för byggbolaget Peab kom in 6 procent högre än vad analytikerna hade väntat. Aktien tappar 0,18 procent efter 20 minuter handel. 

Läs även: Peab: Fastighetsförsäljning och låga räntor lyfter resultat

Midsona hade en negativ organisk tillväxt på 10 procent under andra kvartalet, kopplat till det avslutade Alpro-försäljningsuppdraget.

På rekommendationsfronten har Sandvik fått en sänkt riktkurs från SEB Equities till 165 från 185 kronor, rekommendationen behåll upprepades.

SEB Equities har även sänkt riktkursen för Swedbank, från 200 till 165 kronor. Rekommendationen outperform upprepades.

Oljepriset fick stöd på fredagen i spåren av uppgifter om att USA har skjutit ned och en iransk drönare som var på väg mot ett amerikanskt fartyg i närheten av Hormuzsundet.

Läs även: Voi riskerar att åka på skattesmä


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. ”Jordens lungor” brinner rekordmycket – kan få förödande konsekvenser för klimatet
  2. Finland ska rösta för Storbritanniens räkning – när Brexit kryper närmare
  3. Anrika Alfred Berg går i graven
  4. Svagaste kronan sedan 2002 - ”svårt att se vad som skulle kunna få det att vända”
  5. Från protester till revolution – 7 saker du måste ha koll på om läget i Hongkong
  1. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  2. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  3. Ny XXL-skandal – erkänner prisfusk
  4. Viktigaste faktorn till en framgångsrik start-up – enligt stjärnentreprenören som sålde sin app för 816 miljoner
  5. Möt mannen bakom Volvos Teslautmanare - ”Motorn är ointressant - designen är allt”

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.