Fotograf: Pixabay

Boeings mångmiljardskostnad för Max 737

737 Max har varit markbunden sedan i mars efter att dessförinnan varit involverad i två olyckor som dödade 346 personer. 

Boeing kommer att ta en engångskostnad på 4,9 miljarder dollar, motsvarande 46 miljarder kronor, i det andra kvartalet för sin markbundna bästsäljare, 737 Max. Det framgår av ett pressmeddelande.

Summan översätts till 8,74 dollar per aktie vilket raderar ut helt den förväntade vinsten på 1,80 dollar, enligt en prognossammanställning av Refinitiv.

Enligt Boeing reducerar kostnaden intäkter och resultatet före skatt med 5,6 miljarder dollar.

737 Max har varit markbunden sedan i mars efter att dessförinnan varit involverad i två olyckor som dödade 346 personer. Bolaget jobbar med att uppdatera säkerhetssystemet på flygplanet innan det kan åter tas upp i luften, vilket beräknas ske potentiellt senare i höst.

Boeing-aktien steg 1,7 procent under efterhandeln på torsdagen efter att ha tillkännagivit engångskostnaden.

Läs även: Boeings miljarderbjudande upprör – anhöriga rasar mot bolaget

Tidigare i veckan beslutade flygplanstillverkaren Boeing att avsätta 50 miljoner dollar, runt 468 miljoner kronor, av tidigare utlovade 100 miljoner dollar till kortsiktigt finansiellt stöd till familjerna till offren i de två krascherna med 737 Max-flygplanen, Lion Air flight 610 och Ethiopian Airlines flight 302. Det framgår av ett pressmeddelande.

Boeing har också utsett två erkända experter, Kenneth Feinberg och Camille Biros, för att etablera och styra en kompensationsfond för de anhöriga.

Läs även: Geopolitisk oro – luft under vingarna för Saab


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST