Fotograf: TT / Unsplash

BMW och Tencent öppnar datacenter för självkörande bilar

Det stora samarbetet sägs hamna i kinesiska hamnstaden Tientsin, och öppning sker redan i år. 

Tyska fordonstillverkaren BMW och kinesiska teknikjätten Tencent Holdings ingår ett samarbete om att öppna ett datacenter i Kina som ska utveckla självkörande bilar. Det skriver Reuters.

Läs även: Amazon vs Microsoft – Trump granskar Pentagonkontrakt

Datacentret, som kommer öppnas i slutet av året, kommer förse bilarna med teknik för att hjälpa dem att köra semi-automatiskt, för att sedan kunna köra helt automatiskt.

"Etableringen av centret kommer bidra till BMW:s utveckling och innovation av självkörande bilar i Kina", säger Jochen Goller, chef för BMW:s Kina-verksamhet.

De självkörande bilarna behöver sofistikerad data-bearbetad kapacitet, eftersom de drivs med hjälp av AI, eller neuro-nätverksteknologi. Denna teknik tillåter bilarna att lära sig med tiden, för att till slut köra helt själva, utan mänsklig hjälp. 

Det München-baserade företaget säger att de troligtvis kommer introducera semi-automatiska bilar i Kina 2021.

Aktörerna är dock inte ensamma om att ingå samarbeten. Japanska biljätten Toyota och den kinesiska bil- och batteritillverkaren BYD, Build Your Dreams, har också ingått ett avtal om gemensam utveckling av elbilar.  Målet är där att bilarna ska lanseras på den kinesiska marknaden under Toyota-varumärket första halvan av 2020. Parterna kommer tillsammans utveckla sedanmodeller och SUV:ar. Detta meddelade Toyota i ett pressmeddelande.

Läs även: Tieto: Färre arbetsdagar påverkar lönsamheten


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST