Fotograf: TT / Unsplash

BMW och Tencent öppnar datacenter för självkörande bilar

Det stora samarbetet sägs hamna i kinesiska hamnstaden Tientsin, och öppning sker redan i år. 

Tyska fordonstillverkaren BMW och kinesiska teknikjätten Tencent Holdings ingår ett samarbete om att öppna ett datacenter i Kina som ska utveckla självkörande bilar. Det skriver Reuters.

Läs även: Amazon vs Microsoft – Trump granskar Pentagonkontrakt

Datacentret, som kommer öppnas i slutet av året, kommer förse bilarna med teknik för att hjälpa dem att köra semi-automatiskt, för att sedan kunna köra helt automatiskt.

"Etableringen av centret kommer bidra till BMW:s utveckling och innovation av självkörande bilar i Kina", säger Jochen Goller, chef för BMW:s Kina-verksamhet.

De självkörande bilarna behöver sofistikerad data-bearbetad kapacitet, eftersom de drivs med hjälp av AI, eller neuro-nätverksteknologi. Denna teknik tillåter bilarna att lära sig med tiden, för att till slut köra helt själva, utan mänsklig hjälp. 

Det München-baserade företaget säger att de troligtvis kommer introducera semi-automatiska bilar i Kina 2021.

Aktörerna är dock inte ensamma om att ingå samarbeten. Japanska biljätten Toyota och den kinesiska bil- och batteritillverkaren BYD, Build Your Dreams, har också ingått ett avtal om gemensam utveckling av elbilar.  Målet är där att bilarna ska lanseras på den kinesiska marknaden under Toyota-varumärket första halvan av 2020. Parterna kommer tillsammans utveckla sedanmodeller och SUV:ar. Detta meddelade Toyota i ett pressmeddelande.

Läs även: Tieto: Färre arbetsdagar påverkar lönsamheten


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.