Fotograf: Wikipedia

Zaras 100-procentiga hållbarhetssatsning

”Vi måste vara förändringens kraft, inte bara för företaget utan för hela sektorn”, säger Pablo Isla. 

Ägaren av klädjätten Zara har gått ut med att innan 2025 kommer alla deras kollektioner vara skapta av 100% hållbara tyger.

Zara är den första internationella klädbutiken som tar sig an ett sådant åtagande, enligt The Guardian.

Detta är bara ett av alla de ambitiösa mål Zara har gått ut med.

De mål som Zara har satt upp är att all viskos de använder ska vara 100% hållbart producerad år 2023. Vid 2028 ska 80% av energikonsumtionen på Zaras huvudkontor, fabriker och butiker komma från förnybara energikällor. Dessutom ska deras anläggningar producera noll deponeringsavfall.

”Vi måste vara förändringens kraft, inte bara för företaget utan för hela sektorn”, säger Pablo Isla, vd för Inditex.

Zara utgör en del av koncernen Inditex och står för 70% av gruppförsäljningen.

”Vi är de som skapar dessa mål: styrkan och driften för förändring kommer från det kommersiella teamet, människorna som arbetar med våra leverantörer, människorna som arbetar med tyger. Det är något som sker internt i företaget.”, uttrycker Pablo Isla.

Löftena kommer i samband med att konsumenter granskar hållbarheten. De kräver etiska produktionsmetoder och ansvarig detaljhandel, speciellt vid lageröverskott och hur oönskade kläder hanteras.

Dow Jones hållbarhetsindex utsåg Inditex till den mest hållbara återförsäljaren tre år i rad. I Inditex, som är världens tredje största klädföretag enligt Forbes, ingår bland annat märken är Massimo Dutti och Pull&Bear. 

Ägaren och grundaren bakom Inditex är den spanske miljardären Amancio Ortega. Han är Spaniens rikaste man och den sjätte rikaste personen i världen med sin förmögenhet på 585 miljarder kronor, skriver Business Insider.

Läs även: Guldregn över svenska framtidstyget – H&M och Kappahl är med och investerar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.