Fotograf: Wikimedia commons / Jenny Kane,TT

Amerikansk senator vill se FBI-utredning av FaceApp

Chuck Schumer vill att den federala polisen utreder om data hamnar hos Kreml. 

Amerikanska senatorn Chuck Schumer vill att den federala polisen, FBI, utreder ryska appen FaceApp för datadelning som kan hamna hos Kreml.

Schumer har begärt detta i ett brev med varning om att appen kan utgöra ett nationellt säkerhetshot, skriver New York Post.

FaceApp är en app som låter personer se hur de skulle kunna se ut som gamla. Appen har på kort tid blivit viral och flera kändisar har lagt upp bilder på sitt äldre jag, däribland Drake, Jonas Brothers och Kevin Hart.

Men riktlinjerna kring appen har fått många säkerhetsexperter att höja ett varningens finger. För att kunna använda appen måste användaren bland annat acceptera att företaget får dela data, inklusive namn och efternamn.

I brevet sade Schumer att han vill att FBI utreder om denna data kan hitta sin väg till ryska regeringen eller om appen har kopplingar till samma organ. FaceApp är baserade i St. Petersburg.

Läs även: Diamantkupp: Ryska Alrosa utsatt för ”storskalig” stöld


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.