Fotograf: Wkimiedia commons/ Unsplash

Världens största chiptillverkare åker på miljardbot – överklagar

Chipjätten Qualcomm anses ha utnyttjat sin dominerande marknadsposition.  

Världens största chiptillverkare, amerikanska Qualcomm, bötfälls med 242 miljoner euro av EU:s konkurrensmyndighet, motsvarande 2,5 miljarder kronor, för marknadsstörande aktiviteter. Böterna blir slutpunkten på en utredning om förseelser som anses ha varit ämnade att krossa en mindre konkurrent.

Chipjätten Qualcomm planerar att överklaga de böter som EU-kommissionen idag utfärdat. Företaget kommer erbjuda en finansiell garanti under tiden överklagandet pågår, enligt ett pressmeddelande.

Qualcomm menar att EU-kommissionens beslut inte stöds av lagen, ekonomiska principer eller fakta om marknaden.

EU-kommissionens utredning mot Qualcomm gällde en affär där chip sålts till kinesiska Huawei och ZTE till underpriser i ett försök att skjuta den brittiska smartphone-konkurrenten Icera i sank, ett bolag som 2011 förvärvades av amerikanska Nvidia. Processen mot Qualcomm har pågått sedan 2015.

Läs även: Huawei ska varsla ”hundratals”

”Qualcomm agerade med prissättningsmekanismer för att eliminera en konkurrent. Det strategiskt uttänkta agerandet var att betrakta som konkurrensstörande och för att förhindra utveckling i marknaden, något som begränsade utbudet för konsumenter i en sektor som är djupt beroende av innovation”, säger EU:s konkurrenskommissionär, Margrethe Vestager, i en kommentar.

Boten motsvarar 1,27 procent av Qualcomms omsättning 2018. EU-kommissionen har makt att döma bolag att betala upp till 10 procent i böter för marknadsstörande verksamhet.

Chiptillverkarens aktie var ned 1,4 procent i den tidiga amerikanska förhandeln på torsdagen.

Under fjolåret bötfälldes Qualcomm med 1 miljard euro. Då gällde utredningen betalningar som gjorts till Apple för att erhålla ensamrätt att sälja smartphone-chip till det Iphone-tillverkande bolaget. Det var en marknadstaktik som var inriktad på att underkuva konkurrenter som exempelvis Intel, kom EU fram till.

Boten kan bli den sista att utfärdas av EU:s nuvarande konkurrenskommissionär mot något av de stora amerikanska teknologiföretagen. Danska Margrethe Vestager har via straffavgifter utdömda mot bland annat Google och Amazon blivit en tagg i sidan på Vita huset med president Donald Trump i spetsen.

Tidigare i veckan har den amerikanska presidentadministrationen bannat de europeiska försöken att upptaxera och bötfälla de amerikanska techgiganterna för vad EU anser är marknadsstörande aktiviteter och orimliga skattefördelar gentemot lokala europeiska konkurrenter. Beskattningen av tech- och IT-bolagen och den närmast monopollika ställning som Qualcomm, Microsoft, Facebook, Alphabet, Amazon och Apple har inom sina olika grenar är för närvarande en av huvudfrågorna vid det pågående G7-mötet i Paris.

Samtidigt som EU är ute efter att beskatta de amerikanska jättarnas försäljning och vinst i Europa för att undvika än större dominans vill amerikanerna försäkra sig om att få en rättmätig del av bolagens vinstkaka att beskatta i USA.

Läs även: Nu får Facebook rekordhöga böter


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.