Fotograf: Unsplash/Pexels

De leder rymdfarten: Nasas nya kvinnliga stjärnor

Kvinnor är nu ansvariga för NASAs forskningsuppdrag. 

 

För första gången i historien drivs nu tre av NASAs fyra vetenskapsavdelningar av kvinnor. Det skriver tidningen Mashable. 

"Jag är stolt över att säga att för första gången i #NASAs historia är kvinnorna ansvariga för tre av fyra #NASAScience-avdelningar. De är en inspiration för nästa generations kvinnor att leda rymdutforskning när vi går mot att landsätta den första kvinnan på månen," twittrar Thomas Zurbuchen, associerad administratör för forskningsdirektoratet vid NASAs huvudkontor. 

 

Nicole Fox leder arbete med studier av solens heliosfär. Sandra Cauffman bossar över vad många ser som NASAs mest kritiska uppdrag: att förstå vår hemplanet. Den divisionen får också den största andelen av NASAs budget utav de fyra vetenskapsavdelnigarnaLori Glaze är chef för NASA-divisionen som utforskar andra planeter.  

Dessutom består  den senaste klassen av nya astronauter av fem kvinnor, vilket är nästan hälften. Bland NASAs unga stjärnor finns den svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir. Hon blev hon formellt astronaut för NASA 2015, efter två års utbildning. som första svenska kvinna någonsin.  Den 25 september blir hon den första svenska kvinnan i rymden, enligt Dagens Nyheter. 

"Jag räknar med att det kommer att bli existentiellt omvälvande att se hela vår ömtåliga planet på distans för första gången," säger Jessica Meir till Dagens Nyheter. 

Läs även: Så använder hon rymdteknik för att skapa innovationer på jorden