Fotograf: Unsplash/Christophe Ena, TT

”Digitala jättar förvandlas till privata länder – invånare har ingen kontroll”

Franske finansministern Bruno Le Maire vill se minimiskatt för att minska techbolagens monopolutveckling. 

Franske finansministern Bruno Le Maire har siktet inställt på att propagera för en minimiskatt för de företrädelsevis amerikanska techbolag som utvecklats till närmast monopollik storlek i sina olika grenar av internet, en ställning som han menar närmast börjar likna egna länder.

Tidigare i veckan såddes split mellan USA och Frankrike, då president Donald Trump hotade med tullbestraffning om ett franskt lagförslag om skatt på de stora amerikanska techbolagen släpptes igenom. Det ger en mindre taxerbar del av vinstkakan över till USA, vars beskattning varit del av att göra det i princip omöjligt att regelrätt beskatta bolagens försäljning i Europa - till förtret både för EU och lokala handlare som skatteteoretiskt drabbas av en konkurrensmässig snedvridning.

Läs även: Fransk teknikskatt upprör USA – tullhotar

Det franska förslaget röstades igenom och strax senare kom uttalanden från finansminister Bruno Le Maire med påpekanden om att Frankrike faktiskt bestämmer lagarna i Frankrike. Trots schismen hoppas Bruno Le Maire på att knutar ska gå att lösa vid veckans G7-möte, där också USA ingår vid sidan av Storbritannien, Tyskland, Italien, Japan och Kanada ingår.

”Den digitala skatten är en nyckelfråga. Den är det bästa sättet att lösa den här frågan för oss allihop”, sade han vid en presskonferens på tisdagskvällen.

Digitalskatten har varit i ropet länge, särskilt i EU där Google dömdes att betala rekordhöga böter på totalt nära 6 miljarder euro i fjol.

Läs även: Nu får Facebook rekordhöga böter

Frågan om de digitala bolagens utbredning har också tagit ny fart de senaste veckorna i spåren av Facebooks tillkännagivande om att den egna kryptovalutan Libra ska lanseras under 2020. Bruno Le Maire höjde i likhet med vad flertalet amerikanska kongresspolitiker gjorde under en utfrågning av sociala medie-giganten på tisdagen ett varningens finger för uppsåtet bakom kryptovalutan.

”Dessa digitala jättar är på väg att förvandlas till privata länder inom vilka inga invånare har någon som helst kontroll och där demokrati inte tycks höra hemma”, sade han.

”Vi kan inte låta bolag med privata intressen nyttja attribut som är förbehållet länder”, sade han med referens till Facebooks kontroversiella besked om att utfärda en egen valuta, något som i klassisk ekonomi varit statliga myndigheter i form av centralbankers roll.

Läs även: Trumps känga mot Libra: ”Vi har bara en riktig valuta i USA”

Liknande kommentarer fälldes av både företrädare för Japan och den tyske finansministern, Olaf Scholz, på tisdagen. Den sistnämnde påpekade att Libra omöjligen kan tillåtas om den på något sätt om den så mycket som riskerar att utgöra en störning för stabila valutaområden som eurozonen.

Debatten kring moderna techbolags framfart med egenutvecklade sökmotorer och marknadsplatser, en debatt som i stor utsträckning också inkluderat bolag som Apple, Amazon och till viss del också strömningstjänster som Spotify, liknar dock i stor utsträckning diskussioner som föregick åtgärder som vidtogs mot Microsoft redan 2009. Microsoft ansågs ha utnyttjat sin särställning inom operativsystemen för otillbörligt gynnande för IT-bolaget, vilket renderade i miljardböter från EU:s konkurrenskommission.

Arbetet med en bredare överenskommelse har nu tagit fart. Både USA och Frankrike stödjer de facto en insats för att få 139 länder att gå med på en omfattande revidering av internationella skattelagar.

Läs även: Lagförslag om techförbud – straff på över 9 miljoner kronor per dag


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST