Fotograf: Jonas Ekströmer/TT

Ericsson visar korten – aktien faller

"Vi är ju fast beslutna om att nå våra mål för 2020 och 2022. Det här kvartalet är ett tydligt steg på väg mot målen", säger Ericssons finanschef Carl Mellander.

Ericsson beskriver sitt andra kvartal som ett solitt kvartal på väg mot målen för 2020 och 2022.

"Vi är ju fast beslutna om att nå våra mål för 2020 och 2022. Det här kvartalet är ett tydligt steg på väg mot målen", säger Ericssons finanschef Carl Mellander till Nyhetsbyrån Direkt.

Han tar upp att Ericssons försäljning ökade med 7 procent, justerad för jämförbara enheter och valutaeffekter, under andra kvartalet.

"Vi växer bra och ser en bra efterfrågan på våra produkter. Det är relaterat till 5G, där vi tycker att vi har en stark position", säger Carl Mellander.

Tar ni marknadsandelar?

"Vi tycker att vi har ett bra momentum med kunderna. Hur det är i förhållande till hela marknaden får vi se när alla har rapporterat. Vi tycker att kunddialogerna går bra", säger han.

Har konkurrenssituationen i marknaden ändrats?

"Nej, jag skulle säga att det inte är några förändringar jämfört med förra kvartalet."

Ericssons marginaler för koncernen och för Networks försämrades under det andra kvartalet, jämfört med det första kvartalet i år.

Enligt Carl Mellander har Networks bruttmarginal påverkats av dels lägre IPR-intäkter, dels av en kostnad för en juridisk uppgörelse kring licensbetalningar.

"Den tredje anledningen är de strategiska avtalen. Den påverkan kommer att öka något framöver. Sedan får man se hur andra faktorer spelar in", säger Carl Mellander.

Ericsson har valt att inte kvantifiera hur stor den negativa påverkan på bruttomarginalen väntas bli av de strategiska kontrakten under det andra halvåret. Bolaget har endast flaggat för att påverkan kommer att öka jämfört med första halvåret.

"Påverkan kommer att öka även jämfört med andra kvartalet", förtydligar Carl Mellander.

Läs även: Vodafone igång med 5G


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.