Fotograf: Pressbild / Unsplash

Från vd-position till att främja klimatkompensation

 ”Om jag köper en tröja måste jag också betala för koldioxidutsläppet och nedsmutsningen av floder som tillverkningen av tröjan orsakat”, säger Kalle Nilvér. 

Kalle Nilvér var vd för bostadssajten Booli tills det blev uppköpt av SBAB. I höst börjar hans nya resa, skriver Dagens Nyheter. 

”Vi måste konsumera mycket mindre. Det är vad jag arbetar för nu”, säger Kalle Nilvér och anser att det krävs en marknadsekonomi där miljöskador inkluderas. 

Nu ska han engagera sig i det egna företaget GoClimateNeutral där användare kan mäta sina utsläpp för att klimatkompensera.

Läs även: Professorn: ”Det finns flera svagheter i FN:s hållbarhetsmål”

”Om jag köper en tröja måste jag också betala för koldioxidutsläppet och nedsmutsningen av floder som tillverkningen av tröjan orsakat. Jag tycker att priset ska in i produkterna”, säger Kalle Nilvér. 

Efter en långresa till Costa Rica, beräknade familjen sitt koldioxidavtryck för året som varit. Siffran hamnade på 15 ton, en hållbar livsstil beräknas ligga på 1 ton. Insikten utgjorde det startskott som skulle komma att bli en livsförändring. 

Läs även: ”Flygandet minskar och tågresorna ökar – det är spännande”

Veckans Greta

Vi lyfter fram engagerade, intressanta personer världen över som i sann Greta Thunberg-anda tar egna, nya och djärva grepp med koppling till näringslivet för en hållbar värld.

Familjen övergick till att äta mer vegansk kost, de slutade flyga och gjorde sig av med bilen vilket sänkte klimatavtrycket till 3-4 ton per år. Fortfarande högt över 1 ton. 

De blickade på sin omgivning och insåg att de ville påverka sina vänner att leva en mer hållbar livsstil.

”Om man börjar ta ett steg i rätt riktning blir det lättare att fortsätta i den riktningen. Ett exempel skulle kunna vara någon som köper en elbil och sedan identifierar sig som en miljövän. Man handlar ofta först och antar sedan den ståndpunkten”, säger Kalle Nilvér.

Läs även: Superstjärnorna banar väg för heta vegantrenden – plötsligt är det mainstream att skippa kött


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.