Saudiarabien, Riyadh Fotograf: Wikimedia Commons

ABB, Volvo och Atlas Copco bland företag bakom storbygge i Saudiarabien

Saudiarabiens huvudstad Riyadh ska få ett nytt kollektivtrafiksystem.

Ett flertal svenska företag är anlitade till projektet, där ett omfattande kollektivtrafiksystem ska byggas i Riyadh, Saudiarabien.

Några av dem är Alfa Laval, ABB, Systemair, Svenska Byggnadsgeodesi och IMI Hydronic Engineering. Volvo förser byggföretag och underleverantörer med grävmaskiner och Atlas Copco med generationer, skriver Dagens Industri

Läs även: Handelskriget kommer påverka de svenska börsjättarnas resultat

Det har gjorts investeringar på 255 miljarder kronor i det nya kollektivtrafiksystemet som ämnar att bli världens längsta förarlösa trafiksystem.

Längs 176 kilometer ska sex tunnelbanelinjer byggas med 85 stationer. Även 80 busslinjer med 3 000 stationer ska konstrueras.

Detta blir en stark förändring av stadens kollektivtransport.

”När tillstånd söktes för att påbörja byggandet ansöktes det endast för två tunnelbanelinjer, men tillstånd gavs för alla sex linjer på en gång”, säger Alwalid Alekrish, vice vd för program och projekt på RDA, Riyadh Development Authority, till DI. 

Den nya kollektivtrafiken var en del av kronprinsen Mohammed bin Salman strategi för en reform av Saudiarabien.

”Några av de planer kronprisen har för landet är svårare att genomföra för att det kräver förändringar av arbetskultur, vanor och normer. Byggprojekt är en annan sak. Där är man mindre beroende av juridiska resurser annat än pengar så länge det finns kompetenta företag utifrån som kan leverera”, uttrycker Rouzbeh Parsi, programchef vid Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet.

Utöver kollektivtrafiken, kostar diverse stadsprojekt 217 miljarder kronor. Dessa inkluderar planteringen av 7,5 miljoner träd i projektet Green Riyadh som ämnar att sänka koldioxidutsläpp med 3 till 6 procent och temperaturen i staden med 2 grader.

Läs även: Framstående forskare: Så kan AI rädda klimatet


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST