Fotograf: Pressbild

Nu ska Amazon granskas

Misstankar finns om att Amazon utnyttjar datan till att undergräva mindre nätbutiker på sin plattform Marketplace.

Amazon är nästa stora amerikanska teknikbolag att hamna under granskning av EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager, skriver Bloomberg News.

Enligt nyhetsbyråns källor väntas Margrethe Vestager inom några dagar öppna en formell utredning gällande Amazon. Kommissionären har under flera månaders tid antytt att hon vill intensifiera en inledande undersökning av hur e-handelsbolaget använder sin försäljningsdata, där misstankar finns om att Amazon utnyttjar datan till att undergräva mindre nätbutiker på sin plattform Marketplace.

Läs även: Nu får Facebook rekordhöga böter

Bloomberg uppger vidare att Qualcomm redan i nästa vecka kan komma att dömas till en andra omgång böter, efter anklagelser om att bolaget underprissatt sina chip för att klämma åt en mindre konkurrent. Qualcomm bötfälldes även i fjol av unionen för att ha motarbetat rivaliserande underleverantörer till Apple.

Danska Margrethe Vestager har tidigare bland annat dömt Google till rekordhöga böter och beordrat Apple att återbetala mångmiljardbelopp i euro i form av skattekrav. Genom att nu rikta blickarna mot Amazon-vd:n Jeff Bezos ser Margrethe Vestager till att behålla pressen på USA:s dominerande teknikbolag ända till slutet av sin mandatperiod, som löper ut i oktober i år.

Läs även: ”Amazon är 'den otippade segraren' inom musikstreaming-segmentet”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST