Fotograf: Pixabay

Snabbmatskedjan tröttnade på vegotrenden – skapar en köttig morot

”Om de kan göra kött av grönsaker, kan vi göra grönsaker av kött”

Miljardindustrin kring växtbaserade köttsubstitut expanderar kraftigt. Företag kämpar om att skapa den billigaste, bästa och blodigaste köttliknande produkten.

Plantbaserade köttalternativ läggs till i sortimentet hos allt fler livsmedelsbutiker och restauranger i takt med den växande efterfrågan.

Företag som Max har lanserat en vegansk burgare som ”känns som kött och smakar som kött”. Ikea jobbar på en ”köttfribulle” med lansering planerad 2020.

Sammantaget väntas den globala marknaden för köttsubstitut uppgå till 54 miljarder kronor vid år 2022. Detta enligt en rapport presenterad i SvD

Läs även: Svenskarnas köttätande fortsätter minska

De alternativ som ska ersätta kött provocerar aktörer på den amerikanska marknaden, framgår det i The New York Times.

Snabbmatskedjan Arby’s går i en motsatt riktning. Istället för att investera i köttfria alternativ har kedjan visat en produkt skapad för att provocera de som sträcker sig efter fejk-kött.

”The Marrot” är en köttbaserad morot gjord på kalkon. Arby's lanserade en video där de stegvist visar hur de gör denna grönsaksliknande köttprodukt.

”Om de kan göra kött av grönsaker, kan vi göra grönsaker av kött”, är den slogan de använder sig av. 

Detta är inte första gången de skämtar med personer som har en köttfri kosthållning. År 2015 bjöd de in vegetarianer till en stödlinje där de spelade upp ljudet av bacon som steks, skriver Forbes

Läs även: Missad 'Game of Thrones'-mugg gav 2,3 miljarder dollar i marknadsföring


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.