Fotograf: Unsplash

Så hotas de traditionella bankerna

Banksektorn står införa stora utmaningar och måste genomgå nödvändiga förändringar. 

Internationella valutafonden, IMF, bedömer i en ny studie att fintech utgör ett hot för banksektorn. Det på grund av att de mest vanliga formerna av pengar i form av kontanter eller bankinsättningar kommer få hård konkurrens framöver, rapporterar CNBC. 

IMF menar att hotet är så pass allvarligt att dessa två former kan komma att bli obsoleta när nya typer av digitala valutor uppstår, exempelvis Facebooks utannonserade kryptosatsning Libra.

Enligt studien kommer bankväsendet sannolikt inte försvinna, men för att överleva måste bankerna genomgå nödvändiga förändringar.

IMF bedömer att traditionella banker har vissa konkurrensfördelar över teknikorienterade utmanare, däribland förmågan att erbjuda räntor på insättningar. Men man konstaterar samtidigt att stora teknikbolag och startups inom fintechsektorn är "experter på att leverera praktiska, attraktiva, billiga och pålitliga tjänster till ett stort nätverk av kunder". 

Vidare gör man bedömningen att politiker bör förbereda sig för viss disruption inom banksektorn framgent.

Läs även: ”Finanspolisen” kan ersättas av robotar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.