Fotograf: Claudio Bresciani

Billerud Korsnäs: Når inte upp till förväntningarna

Förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs justerade rörelseresultat nådde inte upp till analytikernas genomsnittsestimat för det andra kvartalet, men prognosen för framtiden är lugnande. 

Billerud Korsnäs resultat för det andra kvartalet var på den låga sidan, men guidningen för det tredje kvartalet är lugnande och att driftsättningen av den nya kartongmaskinen i Gruvön följer plan är positivt. 

Det säger Gustaf Schwerin, analytiker på Pareto Securities, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Resultatet var lägre än de flesta räknat med, delvis beroende på tillfälliga mixeffekter vid Gruvön. Därtill mattades marknaden för säck- och kraftpapper av tydligt", säger han.

Bolagets guidning för det tredje kvartalet kunde dock ha varit värre, menar analytikern.

"Bolaget räknar med fortsatt goda marknader för förpacknings- och vätskekartong, och även fluting och vit kraftliner väntas vara stabila. Det får betraktas som positivt", säger han.

Att driftsättningen av den nya kartongmaskinen vid anläggningen i Gruvön går som planerat är något av en lättnad, men inte någon överraskning, resonerar Gustaf Schwerin vidare.

Vd Petra Einarsson gläds åt en "stark försäljningsutveckling". På minussidan noteras höga fiberkostnader.

"Produktionstillgängligheten har varit tillfredsställande under kvartalet och försäljningsvolymerna steg jämfört med samma period föregående år", skriver hon i delårsrapportens vd-ord.

I övrigt betonar vd:n vikten av innovation och lyfter särskilt fram en ny biobaserad och återvinningsbar pappersflaska, som ska kommersialiseras av Carlsberg och Absolut.

"I land efter land fattas beslut för att minska användningen och nedskräpningen av plast. I Europa, som vår största marknad, har EU antagit ett direktiv om engångsförpackningar av plast, vilket innebär stora möjligheter för oss att ersätta plastförpackningar för många användningsområden och bidra till ett mer hållbart konsumtionsbeteende", resonerar Petra Einarsson.

Läs även: Wall Street: Citibank levererade bättre än väntat


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST