Unsplash/TT/Wilfredo Lee

Nya rekord på Wall Street

New York börserna fortsatte att stiga och stängde på nya rekordnivåer.  På torsdagen beslutade USA att dra tillbaka förslaget som riskerade att sänka läkemedelspriser. Hälsovårdsbolag går mot strömmen. 

De ledande börserna i New York fortsatte att stiga under fredagskvällen och stängde på nya rekordnivåer. Fed-chefen Jerome Powells tal tidigare i veckan fortsatte att sätta sin prägel på handeln.

Dow Jones storbolagsindex stängde upp 0,9 procent till 27.332. Det bredare indexet S&P 500 steg 0,5 procent till 3.014, medan tekniktunga Nasdaq Composite avancerade 0,6 procent till 8.244.

Sektorsvis var det åter industribolag som gick starkast, precis som på torsdagen, medan hälsovårdssektorn gick tyngst.

"Marknaden handlar enbart om Feds förväntningar och riskerna är uppenbara: om Fed, ECB eller någon annan sviker de duvaktiga förväntningar som ställts kommer marknaden att sjunka", sade Tom Essaye, vid Sevens Report, enligt CNBC.

Bland enskilda bolag sjönk Johnson & Johnson 4,3 procent då Bloomberg News rapporterat att USA:s justitiedepartement inlett en brottsutredning för att undersöka huruvida hälsovårdskonglomeratet har ljugit om cancerrisken med deras babypuder.

Genteknikbolaget Illumina rasade 16 procent efter att ha redovisat preliminära intäkter som gjorde investerare besvikna.

Bland övriga hälsovårdsbolag sjönk Eli Lilly och Pfizer 1,4 procent medan Merck tappade 1,6 procent. På torsdagen beslutade USA att dra tillbaka förslaget att avlägsna rabatter för grossister, ett beslut som kan leda till sänkta läkemedelspriser.

Ford steg 2,9 procent. Enligt källor till Reuters ska Volkswagen investera 1 miljard dollar i kapital och 1,6 miljarder dollar i tillgångar i den amerikanska biljättens nya enhet för tillverkning av självkörande bilar.

Goldman Sachs har höjt tobaksbolaget Altria till köp från tidigare neutral, med motiveringen att tobaksaktier inte varit så lågt värderade på 10 år. Aktien ökade 0,5 procent.

Facebook tvingas böta 5 miljarder dollar för Cambridge Analytica-skandalen, efter en uppgörelse med den amerikanska myndigheten FTC, rapporterade Wall Street Journal. Aktien steg på beskedet och stängde upp 1,8 procent.

Oljepriset fortsatte uppåt inför den kommande stormen vid området kring Mexikanska golfen. De tuffa väderförhållandena kan komma att leda till en nästintill halverad produktion från oljeborrarna i området.

Producentpriserna i USA steg 0,1 procent i maj, jämfört med föregående månad. Jämfört med samma månad föregående år steg PPI 1,7 procent.

Räntan på den amerikanska tioåringen sjönk 2 punkter till 2,12 procent.

S&P 500-index

572380001.png (734×453)


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST