Fotograf: Unsplash

Glädjebesked efter förra årets katastrofskörd

Råg och vete väntas bli stora skördar i år.

Förra årets katastrofala skörd har inte upprepats för de svenska bönderna utan året har varit bra. 

Lantmännens skördeprognos för spannmål, oljeväxter och trindsäd uppgår till 6,3 miljoner ton för skörden 2019. Det är en ökning med 75 procent mot fjolåret.

”En god spannmålsskörd i år är av yttersta vikt för Lantmännens medlemmar, Sveriges lantbrukare, med tanke på den svaga skörden 2018 och de efterföljande ekonomiska konsekvenserna”, säger Per Lindahl, Lantmännens styrelseordförande, i en kommentar.

Regeringen fick efter fjolåret gå in med extra stöd åt de svenska bönderna.

En tidig skörd förra året gav förutsättningar för en rekordstor höstsådd. Höstsådda grödor avkastar mer än vårgrödor vilket bidrar till den högre skörden i år. Sverige väntas också göra comeback som exportnation inom jordbruket.

”Efter förra årets underskott och stora import är det ytterst viktigt att vi kan leverera svensk spannmål till våra kunder både i och utanför Sverige, där vi har byggt långsiktiga affärer och relationer”, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen, i en kommentar.

Råg och vete väntas bli stora skördar i år.

Läs även: Här är affärsidén – nu tar supertalangen in riskkapital istället för donationer


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST