Fotograf: Flickr / Gage Skidmore

Lagförslag om techförbud – straff på över 9 miljoner kronor per dag

Utkastet på ett lagförslag som getts namnet ”Keep Big Tech Out Of Finance Act”.

Ett förslag om att förbjuda stora tech-bolag från att utfärda digitala valutor eller agera som finansiella institutioner har diskuterats av den demokratiska majoriteten i representanthusets finansutskott, House Financial Services Committee, skriver Reuters.

Utkastet på ett lagförslag som getts namnet ”Keep Big Tech Out Of Finance Act” och som skulle omfatta tech-bolag vars kärnverksamhet utgörs av online-plattformar med minst 25 miljarder dollar i årliga intäkter har cirkulerat bland finansutskottets demokrater. Utkastet innehåller regler om böter uppgående till 1 miljon dollar per dag som åläggs det bolag som bryter mot lagen, skriver Reuters som kommit över en kopia.

Läs även: Nu får Facebook rekordhöga böter

Om utkastet vinner gillande kan det leda till ett lagförslag som blockerar Facebooks planerade lansering av kryptovalutan Libra, som bolaget avser rulla ut under 2020.

Ett sådant lagförslag skulle dock sannolikt möta motstånd av vissa mer innovationsdrivna republikanska kongressledamöter, skriver Reuters. Dessutom, om ett lagförslag skulle passera representanthuset, återstår fortfarande senaten med ytterligare hinder, poängterar nyhetsbyrån.


 

Republikanske presidenten Donald Trump kritiserade dock så sent som i förra veckan Libra tillsammans med andra kryptovalutor och menade att Facebook och andra tech-bolag får söka banktillstånd och svara under amerikansk och global bankreglering ”om de vill bli banker”.

Läs även: Detta behöver du veta om blockchain

Peter Thiel säger att FBI och CIA borde undersöka Google

Enligt Axios har investeraren Peter Thiel under söndagen sagt att Google borde utredas federalt efter påståenden om att bolaget bistått den kinesiska militären.

 

Thiel är tekniksektorns största Trump-supporter och en av de största investerarna i Silicon Valley. Han sitter även i Facebooks styrelse.

 

Det var vid ett tal på National Conservatism Conference, vilket är ett nytt event med fokus på nationalism under Trump-eran, som han sade att Google borde ifrågasättas av både FBI och CIA.

Läs även: Studie: Koppling mellan Huawei och kinesisk militär


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST