Fotograf: Press/Huawei

Huawei ska varsla ”hundratals”

Futurewei Technologies i USA ska genomgå omfattande nedskärningar.

Kinesiska Huawei planerar omfattande nedskärningar i sin USA-baserade forsknings- och utvecklingsverksamhet, Futurewei Technologies.

Det uppger källor för Wall Street Journal.

Inom Futurewei i USA arbetar ungefär 850 personer. Enligt tidningens källor är det inte klart exakt hur stora neddragningarna kommer att bli, men de väntas omfatta ”hundratals” anställda.

Personalen vid Futurewei har på senare tid haft restriktioner vad gäller deras möjligheter att kommunicera med sina kollegor på Huaweis kontor i Kina, som en följd av USA:s beslut den 16 maj att förbjuda olicensierad överföring av amerikansk teknik till det kinesiska bolaget.

Läs även: Studie: Koppling mellan Huawei och kinesisk militär

Huawei öppnar en ny forskningsenhet i Finland. 

Huawei startar tillsammans med smartphonetillverkaren Xiaomi en ny enhet för forskning och utveckling med särskilt fokus på kamerateknik. Verksamheten baseras i finska Tammerfors, skriver Technode.

Enligt Huawei är ett viktigt skäl till verksamhetens placering tillgången på välutbildad arbetskraft som är specialiserad inom berörda forskningsområden. Forskningscentrumet grundas i samarbete med Tammerfors kommun och Tammerfors tekniska universitet, inom vilket verksamheten dessutom är belägen.

Läs även: Huawei: Kommer det svartlistade företaget bli störst inom smartphones?

Amerikanska företag kan få återuppta Huawei-försäljning inom 2 veckor

USA kan redan inom två veckor komma att börja dela ut licenser till amerikanska företag som tillåter återupptagen försäljning till kinesiska Huawei. Det har myndighetspersoner uppgett, rapporterar Reuters.

Enligt uppgift kom beskedet under en konferens i förra veckan där flera amerikanska halvledarföretag medverkade.

På en fråga från en av tillverkarna om när bolaget fick återuppta försäljningen till Huawei, kom svaret; inom två till fyra veckor.

USA svartlistade Huawei i maj vilket stoppade de amerikanska företagen från att få sälja produkter utan licens. Efter G20-mötet i slutet av juni har president Donald Trump bytt fot och nu ska företagen tillåtas få fortsätta sälja produkterna så länge de inte hotar den nationella säkerheten.

Huawei spenderade 70 miljarder dollar på komponenter förra året, varav 11 miljarder dollar gick till amerikanska företag så som Qualcomm, Intel och Micron Technology.

Trumps krav på Storbritanniens relation till den kinesiska telekomjätten

Även om företag i USA får återuppta försäljning till Huawei, är Storbritaniens hållning till den kinesiska telekomjätten avgörande för ett USA-avtal efter brexit.  

USA:s president Donald Trumps förhandlare har signalerat att näste brittiske premiärministers utsikter för ett avtal med USA efter brexit beror på hans villighet att följa USA:s hårda hållning gentemot Huawei.

Det rapporterade Sunday Times, enligt Bloomberg News.

Storbritannien ska exempelvis ha varnats för att en brittisk vägran att stödja USA:s policy gentemot Huawei skulle ses som en ”underminering av Washingtons ansträngningar för att återuppliva Världshandelsorganisationen (WTO)”.

Läs även: Huaweichefen om krisen i kinesiska telekomjätten: ”Det gör oss bara starkare”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST