Fotograf: Public Domain Picture

Nu får Facebook rekordhöga böter

FTC fastställde summan till 47 miljarder kronor. 

Amerikanska myndigheten, FTC, har gett Facebook rekordhöga böter på cirka 5 miljarder dollar, motsvarande 47 miljarder kronor. Det skrev Wall Street Journal i fredags kväll.

Notan relaterar till hur användarinformation på Facebook otillåtet hamnat hos bolaget Cambridge Analytica, som senare använde den för att hjälpa Donald Trump under presidentkampanjen 2016.

Utredningen inleddes förra året och demokraterna hade velat se att den fortsatte.

”Den här bötessumman är en bråkdel av Facebooks årliga inkomster. Den kommer inte att få dem att tänka till om sitt ansvar att skydda användarnas data”, säger demokraten David Cicilline, som sitter i representanthuset och aktivt manat FTC att undersöka Facebook.

FTC-kommissionen består av fem personer varav tre är republikaner. Samtliga av dessa valde att sätta notan mot Facebook. De övriga två demokraterna i kommissionen var emot och förespråkade istället en fortsatt utredning av bolaget.

Facebook hade i aprilrapporten avsatt mellan 3 till 5 miljarder dollar för potentiella böter kring utredningen. Att dessa nu inte landade utanför intervallet fick Facebook-aktien att stiga med 1,8 procent på fredagen.

Läs även: Nu kan du bli personligt ansvarig för din Facebook-grupp


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.