Fotograf: Unsplash

Stockholmsbörsen: Axfood slår förväntningarna och aktien lyfter

Stockholmsbörsen inleder veckan positivt. Axfood aktien inleder dagen som kursvinnare efter kvartalsrapporten.

Stockholmsbörsen öppnar upp.  Kring 9.10-tiden var OMXS30 upp 0,75% procent till nivån 1638.  

Prylhandelskedjan Clas Ohlson redovisade en 3 procents lägre försäljning under juni 2019 jämfört med samma period för ett år sedan. Utfallet pressades dock av en negativ kalender effekt om cirka 3 procent. Dessutom möter Clas Ohlson siffror präglade av butikskedjans 100-årsfirande och kampanj i juni förra året. Aktien sjunker 0,77 procent.

Axfood presenterade ett rörelseresultat på 601 miljoner kronor i det andra kvartalet. Utfallet var över förväntningarna vid 585 miljoner kronor enligt Bloomberg News konsensus, men påverkades dock positivt med 44 miljoner kronor på grund av den nya redovisningsstandarden IFRS 16. Exklusive effekten av IFRS 16 var resultaten under förväntan. Axfood aktien inleder dagen som börsvinnare och stiger med 7,28 procent. 

Byggmax redovisade ett i det närmaste oförändrat ebita-resultat exklusive engångseffekter på 133 miljoner kronor för det andra kvartalet. Omsättningen för jämförbara butiker sjönk med 1,8 procent i lokal valuta. Byggmax aktien sjunker över 9 procent.

Även Inwido uppvisade en mindre förändring i sitt ebita-resultat jämfört med föregående år. Den organiska tillväxten låg på -4 procent. Inwido aktien sjunker över 10 procent. 

Nordea har sänkt sin rekommendation för Telia till behåll från köp. Autoliv har däremot fått en höjde rekommendation till neutral från underperform av Baird.

Vid lunchtid släpper Atlas Copco sin rapport för det andra kvartalet klockan 12. Analytikerna har inför Atlas Copcos rapport befarat en viss inbromsning i det andra kvartalet. Rapporten blir den första av de stora svenska verkstadsbolagen under det andra kvartalet. Rörelseresultatet väntas enligt ett konsensus från Infront Data ligga på 5,61 miljarder kronor.

Läs även: Nästa veckas 133 (!) bolagsrapporter du behöver ha koll på

Stockholmsbörsens OMXS30-index den 15 juli

572406401.png (734×453)

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST