Fotograf: Richard Drew/TT

New York: Dow Jones på rekordnivå

De ledande börserna i New York steg på torsdagen, undantaget Nasdaq som var ned marginellt. 

Fed-chefen Jerome Powells antydde åter att centralbanken har utrymme för en räntesänkning när han talade för andra dagen i rad i Washington.

”USA:s ekonomi är i ett väldigt bra läge och vi vill använda våra verktyg för att behålla den där”, sade han.

Dow Jones storbolagsindex stängde upp 0,9 procent till 27.088, och tog sig därmed över 27.000 för första gången. Det bredare indexet S&P 500 steg 0,2 procent till 3.000, medan tekniktunga Nasdaq Composite sjönk 0,1 procent till 8.196.

Sektorsvis var det industribolag som gick bäst medan fastighetssektorn backade mest.

Flera läkemedelsbolag sjönk efter att Trump dragit tillbaka förslaget att avlägsna rabatter för grossister, ett beslut som kan leda till sänkta läkemedelspriser. Merck och Eli Lilly var ned drygt 4 procent medan Pfizer sjönk 2,5 procent. Bland vinnarna i detta beslut fanns hälsorelaterade försäkringsbolag där Cigna var upp drygt 9 procent medan United Health steg 5,5 procent.

Bland övriga aktier steg Delta Air Lines 1,2 procent. Flygbolaget höjde i sin halvårsrapport prognosen för vinst per aktie under innevarande helår.

”Vårt tredje kvartal har börjat starkt med ett nytt intäktsrekord för en enskild dag den 7 juli. Vi förväntar oss nu en intäktstillväxt på 6-7 procent under helåret”, sade ordförande Glen Hauenstein i en kommentar.

Den pressade flygplanstillverkaren Boeing steg 1,9 procent.

Snap, bolaget bakom den sociala medieplattformen Snapchat, steg 2,0 procent till 15:60 dollar efter att Bank of America Merrill Lynch höjt riktkursen till 17 från 12 dollar.

Franska senaten godkände på torsdagen ett skatteförslag på teknologiföretag, trots hot från USA:s sida om tullar på franska varor såsom vin och bilar om skatten blir av. Enligt USA riktar sig skatten ”obefogat mot amerikanska bolag” och president Donald Trump har gett order om att inleda en undersökning av skatteplanen.

Bland de teknikbolag som kan komma att drabbas av den franska teknikskatten sjönk Apple, Facebook och Amazon, med 0,7 procent.

Räntan på den amerikanska tioåringen steg 7 punkter till 2,13 procent.

Läs även: Fransk teknikskatt upprör USA – tullhotar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.