Fotograf: tOrange

Proacts aktie faller tvåsiffrigt på rapport

”Vi har förlorat en del affärer och vi har sett en del affärer som inte blev av eller som gled i tiden. Sammantaget ger det en negativ effekt”, säger vd Jonas Hasselberg. 

Proacts vd Jonas Hasselberg är inte nöjd med utvecklingen under det andra kvartalet, men han ser positivt på bolagets potential och på marknadens utveckling.

Det säger han i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

”Vi ser fortfarande positivt på marknaden, och vi ser positivt på vår potential i marknaden. Sedan ser vi att det som är långsiktigt viktigt för oss, nya kontrakt inom molntjänster, växer som vi vill”, säger han.

Kommentarerna kommer efter att Proact redovisat en intäktsminskning på 7 procent för det andra kvartalet och en ebita-marginal på 4,6 procent (6,3).

Jonas Hasselberg förklarar att det har varit tufft för systemaffären i Business Unit West. Dessa affärer, som handlar om it-infrastrukturlösningar, kan bli slagiga.

”Jag tror inte att marknaden har varit svagare under andra kvartalet. Vi har förlorat en del affärer och vi har sett en del affärer som inte blev av eller som gled i tiden. Sammantaget ger det en negativ effekt”, säger han.

När systemförsäljningen minskar blir också Proacts support- och konsultintäkter drabbade, enligt Jonas Hasselberg.

Enligt Proactchefen kan bolaget få bukt med de här problemen, men han vill inte uttala sig specifikt om vad han tror om det andra halvåret i år.

”Vi ger inga prognoser men vi tycker att andra kvartalet är dåligt och vi vet vad vi ska korrigera. Vi kommer att fortsätta att driva systemaffären och fortsätta att växa molnaffären”, säger han.

Samtidigt ser Proact ett behov av att vara ännu tuffare på kostnadssidan nu, efter ett kvartal med negativ utveckling. Effektiviseringar kommer att genomföras som ska leda till kostnadsbesparingar med effekt under andra halvåret i år.

”Vi vill ju växa också samtidigt som vi vill effektivisera, så det blir en kombination av att gasa och bromsa”, säger Jonas Hasselberg utan att vilja uppge hur stora kostnadsbesparingarna kan bli.

Proact söker också aktivt förvärvsmöjligheter på befintliga och nya marknader. Bolaget har nu rätt struktur för att kunna göra förvärv när tillfälle bjuds.

”Vi har en lång bruttolista med bra kandidater och vi har en prioritetslista på en handfull bolag som vi jobbar med”, säger Jonas Hasselberg.

En halvtimma innan stängning hade Proact fallit strax över 14 procent till strax över 200 kronor på Stockholmsbörsen.

Läs även: Norwegian störtdyker på rapport och besked om vd-avgång - ner 14%


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.