Fotograf: Jordan Strauss / TT

Stranger Things slår tittarrekord – men det här säger siffrorna egentligen

Senaste säsongen av Netflixproduktionen Stranger Things går som tåget och slår tittarrekord. Men hur bra är siffrorna, egentligen?

Över 40 miljoner prenumeranter har streamat serien Stranger Things tredje säsong. Det skriver Netflix i en tweet och menar att serien därmed slår rekord. 

Netflix uppger också att 18,2 miljoner prenumeranter redan har sett klart den senaste säsongen.

I tider när konkurrensen kring streamingtjänster hårdnar och bolag som Netflix, HBO och Hulu skruvar upp såväl tempo som pengarflöden för att producera bästsäljande serier, finns det all anledning att ifrågasätta Netflix siffror.

Det menar Wired.

För att sätta Stranger Things-rekordet i perspektiv jämför Wired med Big Bang Theorys sista avsnitt - som sågs av mer än 23 miljoner människor. Och ungefär 19 miljoner har sett det sista avsnittet av Game of Thrones.

Netflix hävdar dessutom att Stranger Things tittarsiffror för de fyra första dagarna efter att säsongen släpptes är högre än för "någon annan film eller serie".

Eftersom det inte finns någon statistik att jämföra med från varken Netflix eller andra streamingtjänster, menar Wired dock att underlaget är ganska löst och intetsägande. Särskilt som Netflix alltid har varit hemlighetsfulla om sina tittarsiffror.

När streamingkriget accelererar måste tjänsterna bli bättre på att vara transparenta med sina siffror. Om de inte kan bevisa vad de påstår kanske folk börjar ifrågasätta om showerna verkligen är värda att kolla på, anser Wired.

Läs även: Pengadrypande storserier: Snart på en streamingtjänst nära dig


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST