Fotograf: Montage VA.se, Unsplash

Fransk teknikskatt upprör USA – tullhotar

Frankrike anser att teknikföretag som Google, Facebook, Amazon och Apple betalar för lite skatt.

 

Snart kan en ny skatt mot stora teknikföretag gälla i Frankrike.

Det franska parlamentet väntas godkänna ett omdebatterat lagförslag som innebär att teknikföretag ska betala tre procent i skatt på intäkter i Frankrike. Bland annat kan skatten handla om digital annonsering. 

Enligt Franktike och flera andra länder i EU betalar stora teknikföretag som Google, Facebook, Amazon och Apple inte tillräckligt med skatt globalt.

USA menar att en sådan skatt skulle slå orättvist mot amerikanska företag. Under onsdagen meddelade landets särskilde handelsrepresentant Robert Lighthizer att USA tillsätter en "sektion 301" - en utredning av det slag som förra året fick USA att införa tullar mot Kina. Det rapporterade Wall Street Journal.

"Presidenten vill att vi undersöker om en sån skattelagstiftning diskriminerar USA:s handel eller skapar en börda för amerikanska företag", sa Robert Lighthizer i ett skriftligt uttalande.

Tidigare i år misslyckades EU att om att enas om hur stora digitala företag ska beskattas och då beslöt sig Frankrike att gå vidare på egen hand. Enligt Frankrike kommer skatten omfatta ett 30-tal stora teknikföretag och inte bara amerikanska.

Läs även: Demokraterna stämmer Trump – vägrar lämna ut egna skattedeklarationer


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST